olujni vetar u Srbiji
Foto: Alo/Foto Instagram, printskrin

U Srbiji je juče i prekjuče temperatura skakala i padala, pa je u jednom trenutku na razdaljini od nekoliko desetina kilometara razlika na skali bila čak 22 stepena - u Negotinu jedan, a u Loznici 23. Mada je juče cela zemlja bila u toplom talasu, neki delovi su ipak pretrpeli jake olujne vetrove, a zbog njih i veliku materijalnu štetu.

Tokom noći u petak na subotu jak olujni vetar na teritoriji Zapadne Srbije čupao je drveće iz korena, a na pojedinim mestima bio je blokiran i saobraćaj. Sve nadležne ekipe su odmah reagovale, na teren su izašli vatrogasci-spasioci koji su uklonili stabla s kolovoza.

- Sve ekipe su u pripravnosti jer su najavljeni i novi udari vetra koji bi mogli da naprave nove probleme. Na nama je da brzo i adekvatno reagujemo - rekao je za RINA Zoran Militarov iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Užicu.

Najtopliji decembar svih vremena

Kako su za medije naveli iz Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, temperaturni rekord za Beograd za 1. decembar oboren je već u toku prepodneva, s obzirom da je prethodni rekord zabeležen 1938. godine kada je u glavnom gradu bilo +18,4 stepena Celzijusovih.

Na teren su odmah izašli zaposleni u „Putevima Užice“, koji nakon što su prethodnih dana pročišćavali snežne nanose, sada i bez snega imaju pune ruke posla.

Nepogode svuda u svetu

olujni vetar u Srbiji

Foto EPA

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je Indoneziju. Vremenske neprilike pogodile su nekoliko regija u Italiji, obustavljen je pomorski saobraćaj, zabeleženi su udari vetra od 143 kilometra na sat, a zbog otapanja snega prete i poplave. Delove Nemačke, Austrije i Švajcarske je zatrpao sneg, a u nekoliko oblasti proglašena je i vanredna situacija, brodovi i vozovi ne saobraćaju, a odložene su utakmice i drugi javni događaji.

- Duvalo je najviše na Zlatiboru i Tari. Vetar je pomerao privremenu saobraćajnu signalizaciju i lomio grane. Ekipe su bile na terenu i uklonile nanose i popravile saobraćajnu signalizaciju tako da vozila sada prolaze bez problema na svim putnim pravcima - naglasio je Alen Mušanović iz „Puteva Užice“.

olujni vetar u Srbiji

Foto RINA

Osim Užica i Zlatibora, jak olujni vetar pogodio je i teritoriju opštine Nova Varoš gde je takođe drveće padalo na put, a prekid saobraćaja registrovan je u selu Aljinovići gde je u prekidu bio regionalni put Nova Varoš - Sjenica.

Vetar je štetu načinio u velikoj meri i u brdskim selima, otkrivao štale, pomoćne objekte, pa su meštani prinuđeni da krovove pokrivaju juče tokom dana, jer je za prethodnu noć bila najavljena prvo kiša, a zatim i sneg.

Požar u Vlasenici

olujni vetar u Srbiji

Foto Instagram, printskrin

 

Zbog jakih udara vetra došlo je do pada dalekovoda koji je izazvao veliki požar. Svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i pokušavaju da obuzdaju požar i stave ga pod kontrolu. Zbog požara je evakuisano i stanovništvo.

Inače, dok se mnogi pitaju šta se dešava sa vremenom, otkuda ovakvi usponi i padovi žive u termometru i ovolikih razlika između pojedinih delova zemlje, Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) javila je u petak da bi planetu ovih dana mogla da pogodi geomagnetna oluja velike jačine, koja je posledica erupcije ogromne količine solarnog materijala na površini Sunca, javlja CNBC.

Tim procenama se pridružila i NASA, koja je solarnu oluju koja se sprema nazvala „Kanibal“. Oni slute da je ovo prirodno čudo veoma velike snage i da može izazvati prekid radio-komunikacija, kao i neuobičajene pojave polarnog svetla na zemlji.

Ovakva predviđanja ostvarila su se i u drugim krajevima sveta.

PIŠE: M. J. M.

Crveno nebo iznad Užica

olujni vetar u Srbiji

Foto privatna arhiva

Posle jakog vetra, koji je prema nekim merenjima duvao do 25 km na sat u užičkom kraju, građani su bili iznenađeni novom atmosferskom pojavom. Nebo iznad Užica je pocrvenelo. Ovo je retka pojava iznad grada na Đetinji, pa su mnogi Užičani sa oduševljenjem, ali i čuđenjem gledali u nebo. Inače, jak vetar je duvao celu noć i ceo dan. Poneko drvo je izvaljeno na periferiji grada, ali na svu sreću nije bilo velikih šteta.

Z. G. 

BONUS VIDEO  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading