Kancerološka nedelja
Foto: Alo/Foto ALO!

 U Srbiji se na godišnjem nivou dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti i to našu zemlju svrstava u srednjerizičnu evropsku grupu, sa izrazito visokim rizikom umiranja od malignih bolesti (u ovom segmentu Srbija se sa oko 20.000 ljudi koji godišnje umru od raka nalazi na visokom drugom mestu, odmah iza Mađarske).

Predsednik Kancerološke nedelje profesor dr Ivan Marković ističe poseban značaj ove jubilarne, šezdesete godišnjice, jer, kako kaže, „sam podatak da je Kancerološka nedelja prvi put održana još davne 1963. (što je verovatno i najvremešniji onkološki sastanak kako u Evropi tako i u svetu)“, dovoljno govori o njenom kontinuitetu i kvalitetu rada.

- Ove godine se okupilo 40 vrhunskih stručnjaka i saradnika iz čitavog regiona i sveta, a fokus je stavljen na najčešće oblike maligniteta koji se javljaju na dojkama i plućima. Još nešto što je veoma važno istaći jeste to da smo ove godine imali i sesiju o budućnosti onkologije u Srbiji, na čiji smo panel pozvali i predstavnike vlasti, odnosno ministarstava zdravlja i nauke, kao i udruženja pacijenata i agencije farmaceutskih kompanija koje se bave proizvodnjom lekova - rekao je Marković.

Skupu su prisustvovali i predstavnici udruženja pacijenata Vesna Bondžić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od karcinoma dojke ŽC „ Milica“, i Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

- Kancerološka nedelja je važna ne samo u stručnoj zajednici, već i za pacijente jer predstavnici udruženja pacijenata upravo na ovakvim događajima mogu videti koji su zlatni standardi u svetu, kako bi i naši pacijenti dobili što kvalitetnije lečenje i prevenciju - istakli su iz udruženja onkoloških pacijenata.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading