ŽIVOT SA SMRTNOM PRESUDOM Ispovest advokata Save Pilipovića, obolelog od melanoma
Alo

Bio sam u agoniji i jedini spas sam našao u crkvi. Bolovao sam od melanoma i stvari su išle od lošeg ka gorem kada je o mom lečenju reč, počinje svoju ispovest u knjizi „Sve što ste želeli da znate o melanomu i politici a niste smeli da pitate“ advokat Savo Pilipović.

Prognoze lekara nakon što su mu utvrdili da ima sedam metastaza nisu bile sjajne, ali je onda usledio susret sa doktorkom Lidijom Kandolf Sekulović, koja ga je uputila da se prijavi za učešče u kliničkoj studiji u Nemačkoj i isproba nove lekove. Doktorka Lidija je, kako Savo kaže u knjizi, „anđeo koga je poslao Gospod kako bi on vaskrsao“. I, čudo se desilo, Savo je jedan od retkih ljudi na ovom svetu koji je svojim očima video kako se metastaze povlače.

- Jedan od melanoma je otkriven kasnije nego što je trebalo i taj me je zamalo ubio, taj mi je napravio puno problema i pakao od života. A šest meseci kasnije otkriven je jedan u ranoj fazi, koji je za 10 minuta uz lokalnu anesteziju odstranjen i ja sa tim melanomom nikada više nisam imao problem. Doktori više ne gledaju taj ožiljak, tako da mislim da to najbolje govori koliko je važna prevencija - naglašava Pilipović, i dodaje da je danas i dalje pacijent koji boluje od melanoma, ali nema metastaze već godinama.

Na tom svom putu lečenja, Savo je osnovao Udruženje pacijenata obolelih od melanoma kako bi oni koji se suočavaju s tom opakom bolešću imali podršku i zajedno se borili za bolje uslove lečenja i uvođenje novih, savremenih terapija. Pilipović se godinama zalaže za to da se pacijentima koji se leče na VMA omogući da tu primaju i ovu inovativnu terapiju.

- Obezbeđen je novac za nabavku tih skupih lekova, ali nemamo mogućnost da primamo terapiju tu gde se i lečimo. Većina pacijenata prima terapiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, a VMA ima uslove i lekare koji su obučeni da pacijentima daju terapiju. Međutim, kao da nema volje da se to iskoristi za dobrobit obolelih - istakao je Pilipović.

Promocija knjige je samo jedna od aktivnosti koju udruženje obolelih od najzloćudnijeg raka kože organizuje u narednom periodu povodom obeležavanja Meseca borbe protiv melanoma. Planirane su edukacije građana u nekoliko gradova Srbije, ali i u Sarajevu i Banjaluci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading