Jelena Begović
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Peti po redu Dan nauke i inovacija održan je u Biznis inkubatoru u Kruševcu. Ovom prilikom, prisutnima se obratila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predsednica privremenog organa grada Kruševca Jasmina Palurović, i direktorka Biznis inkubatora Kruševac Martina Manojlović. Takođe, Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke predstavili su sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz dinamičan sadržaj. 

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ovom prilikom potpisala je i važan Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Naučno-tehnološkog parka Niš.  

Jelena Begović

Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

 

Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas u Kruševcu, gradu koji će za manje od dve godine imati potpuno novi koncept industrijsko-tehnološkog parka, rekla je u svom obraćanju Jelena Begović, istakavši da je jedan od ciljeva Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija upravo povezivanje nauke i privrede, ali i pružanje podrške startap kompanijama i svim kompanijama koje svoje poslovanje baziraju na inovativnosti, bilo da se radi o inovativnim proizvodnim procesima ili inovativnim idejama.  

Naš zadatak je da im pružimo svu moguću podršku. Srbija ima izuzetno veliki potencijal kada se govori o našem naučnom sistemu, istakla je Begović, iznevši izuzetne uspehe naših univerziteta na Šangajskoj listi. Imamo sjajnu nauku, a sa druge strane imamo ljude koji su preduzetni i inovativni, a na državi je da im obezbedimo okvir i da im damo šansu, podstrek i pomoć da ostvare svoju ideju na poprilično trnovitom putu, ako pričamo o startap kompanijama. Na tom putu postoje druga pravila, drugi model, i zahteva veru u sopstvenu ideju, čak i kada svi govore da je nemoguća. 

Jelena Begović

Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

 

Puno smo uložili u infrastrukturu, naučno-tehnološke parkove, Mejkers labove u srednjim školama, osnovali smo i prve inovacione inkubatore na fakultetima i institutima koji treba da podrže inovacije i ljudima koji imaju ideje objasne šta sa njima da rade. Imamo regionalne startap centre, njih 23, koje smo ove godine kroz novi program umrežili sa NTP-ovima. Obezbedili smo im sredstva, finansijsku podršku, mentorsku podršku jer želimo da dođemo do svakog inovatora u Srbiji, nezavisno od toga gde živi. Pametnih, hrabrih i inovativnih ljudi imamo svuda po Srbiji i treba da dopremo do svih njih, naglasila je  Begović. 

Ministarka je navela da je u Srbiji potrebno dodatno ojačati razvoj i istraživanje u okviru kompanija, jer je to jedini način da kompanije rastu. Inovativne kompanije širom sveta, kompanije koje imaju istraživanje i razvoj, one koje koriste resurse akademije ili naučnotehnoloških parkova imaju veće šanse da opstanu i zabeleže rast i razvoj. Treba da pomognemo našim kompanijama da koriste inovativne tehnologije u svom poslovanju, da krenu da sarađuju sa akademijom i da jačaju istraživanje i razvoj. Zato smo organizovali ove dane - da bismo ljudili približili šta država pruža, objasnila je  Begović. 

Jelena Begović

Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

 

Posetioci su mogli da čuju i primere dobre prakse, odnosno uspešne priče koje su prošle put od ideje do realizacije, i to od docenta na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu dr Uroša Glavinića, koji je ujedno i rukovodilac projekta Waste2ProtectBees, finansiranog u okviru programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije. 

Ova značajna inicijativa omogućuje posetiocima sveobuhvatni pristup informacijama vezanim za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija. Dodatno, kroz demonstraciju podržanih inovativnih rešenja i naučnih rezultata, prisutni su imali priliku da na primerima dobre prakse otkriju put od ideje do realizacije.  

U okviru Dana nauke i inovacija u Kruševcu, u holu Biznis inkubatora posetioci su imali priliku da posete izložbu primera dobre prakse iz oblasti nauke i inovacija. 

Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće nastavljena širom Srbije svake nedelje, i to u sledećim gradovima: Sokobanja, Mali Zvornik, Užice,  Vrnjačka Banja, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica, Novi Sad, Beograd i drugi. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading