Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Najhladnije biće tokom jutra, uz temperature od -5 do 0°C, na planinama do -10°C, piše meteorolog Đorđe Đurić u prognozi vremena za Telegraf.

Već tokom dana biće osetno toplije, naročito na zapadu, dok će hladno ostati i dalje na istoku.

Maksimalna temperatura biće od 5°C u Timočkoj i Negotinskoj Krajini do 15°C u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, u Beogradu do 12°C, dok će na području Vojvodine biti od 6 do 10°C.

U većem delu Srbije biće suvo, dok se kiša očekuje na severu i istoku Podunavlja, u donjem Podunavlju i na krajnjem jugozapadu Srbije.

Jugozapadni i južni vetar biće u pojačanju i na planinama će imati olujne udare, dok se u košavskom području očekuje jak jugoistočni vetar.

Petak će doneti nastavak otopljenja, uz priliv još toplije vazduše mase.

U većini predela biće suvo, ponegde sa slabom kišom.

Maj usred zime

Jutarnja temperatura biće od 2°C na jugu do 14°C u košavskom području i do 15°C u Beogradu i Podrinju, dok će maksimalna dnevna biti od 17 do 23°C, u Beogradu do 21°C, a Negotinskoj Krajini do 8°C.

U petak će biti veoma vetrovito, uz jak na udare i olujni jugoistočni vetar u košavskom području, dok će se na planinama očekuje jugozapadni vetar.

Vetar će biti fenskog i veoma zagrevajućeg efekta.

Posebno topla biće noć između petka i subote i subota jutro i to zbog fenskog efekta vetra. U centralnim i jugoistočnim predelima Srbije temperatura se neće spuštati ispod 13-14°C, u košavskom poručju, Podrinju, Kolubarskom okrugi u i Beogradu ni ispod 15-16°C, dok je prosek jutarnje temperature oko 0°C.

Veoma toplo, ali oblačno biće i tokom subote, uz temperature do 20°C, na jugoistoku Srbije i do 21-22°C, dok čće znatno svežije istovremeno biti na severu Vojvodine gde se ujutro očekuje oko 10°C i to će biti najtopliji deo dana, a već do podneva temperatura opada na 5°C, dok se u većini ostalih predela očekuje oko 20°C.

Upravo će taj hladni front, koji će već do podneva stići do severa i zapada Vojvodine, do kraja dana i večeri doneti značajnije zahlađenje i ostalim predelima Srbije, uz skretanje jakog jugoistočnog vetra na jak severozapadni, uz pad temperature za sat vremena za 15 ak stepeni i uz kišu, koja će na planinama preći u sneg.

U toku noći kiša će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg, dok se na severu očekuje prestanak padavina.

Drugog dana vikenda biće oblačno i osetno hladnije, povremeno sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura biće od 0 do 4°C.

Sledeće sedmice decembarsko vreme

Jutarnja temperatura biće od -5 do 0°C, tokom dana od 0 do 5°C, a sneg se očekuje sredinom sledeće sedmice.

Kako je prosek maksimalne temperature za početak decembra od 5 do 8°C, one će u petak i u subotu biti više i za 15 stepeni od napomenutog proseka, da bi potom nakon drastičnog zahlađenja temperature opale i na vrednosti ispod proseka, zaključuje Đurić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading