meteorolog Ivan Ristic
Foto: Alo/Foto: Alo/Masonri Jošida

 Snežno nevreme prethodnih dana pogodilo je Srbiju, u Sjenici je proglašena vanredna situacija, snega ima i na Goču. Da li ćemo tokom narednih meseci, posle mnogo godina, osetiti pravu zimu i kada će ona doći ? Polarni vrtlog koji se formira iznad Arktika u januaru i februaru u Srbiju će doneti debele minuse i mnogo snega, šta nas još očekuje otkriva meteorolog Ivan Ristić za ALO!

 STIŽE ZAHLAĐENJE U TRI TALASA

El Ninjo se za sada neuobičajeno ponaša

 U septembru su postojle najave da će doći do cepanja polarnog vrtloga, on je taj koji odlučuje kakva će biti zima, kada je jak polarni vrtlog onda taj hladni artički vazduh kruži oko pola i ne uspeva da dođe u te južne krajeve. Ove godine se desilo da imamo slabiji polarni vrtlog, koji se pocepao na tri dela i ne kruži više oko polova. Jedan je iznad Severne Amerike, jedan je iznad Sibira, a treći, što je najvažniji za nas, je baš iznad severne Evrope što znači da donosi ovo hladno vreme - kaže meteorolog Ristić.

 Kako je istakao meteorolog Ristić, ove godine ćemo imati tri ledena talasa.

- U decembru bi trebalo da bude malo toplije vreme. Prema nekim dugoročnim prognozama, očekujemo tri hladna talasa. Prvi talas bi bio nakon Nove godine - od Božića do posle 20. januara i on bi bio najduži. To bi ujedno bio i najhladniji period ove zime. Novi hladni talas bio bi u drugoj dekadi februara, i treći u prvoj dekadi marta - kaže Ristić.

U nedelju su čak i Beograđani mogli da osete pravi rolerkoster klime od kiše, sunčanih intervala pa i snega u popodnevim časovoima, a ono što nas sutra očekuje pravo je iznenađenje. 

NAREDNIH DANA NAGLI SKOK TEMPERATURA 

- Od sutara dolazi do nagle promene vremena na Balkanu generalno, temperatura raste i sutra će dostići i do 15°C, to je prognoza za četvrtak, a u petak temperatura će preći 20°C, dakle očekujemo da će Loznica i Valjevo čak oboriti i neke rekorde, ako ne bude jakog vetra viđaćemo i ljude u majicama, kaže meteorolog Ristić i dodaje:

 Sledeća nedelja će biti malo hladnija, temperatura oko 5 °C ili 6 °C ima i uslova za sneg, a onda ide polako i otopljenje tu do 10. decembra.

ZEMLJINO JEZGRO UTIČE NA ZEMLJOTRESE

Ristić ima i svoju poznatu teoriju o zemljotresima, koje je povezao sa klimom i vulkanima.Kako kaže ovaj meteorolog, u maksimumu aktivnosti Zemlje mnogo više energije dolazi iz dubine zemlje što se reflektuje i na klime. 

U ODNOSU NA 70/80 GODINE MI SADA IMAMO OKO 20.000 ZEMLJOTRESA

zemljotresi

Facebook/Ivan Ristić

 

On je analizirao i seizmološke podatke u periodu od 1900. do 2013. godine i došao do zaključka da je od početka 20. veka pa do 1920. bio period sa puno jakih zemljotresa, a od 1930. do 1960. je bilo znatno manje zemljotresa sa magnitudom većom od 6,5 stepeni po Rihterovoj skali. 

zemljotresi

Facebook/Ivan Ristić

 

Tada je Zemlja bila skoro potpuno mirna i nalazila se u takozvanom mini ledenom dobu, kada se led na Arktiku povećavao. Međutim, nakon toga je počelo naglo otopljavanje, a istovremeno su se dešavali jaki zemljotresi, kako u svetu, tako i kod nas- ističe Ristić. 

zemljotresi

Facebook/Ivan Ristić

 

- Svi rekordi na planeti su postignuti početkom 20. veka. Tada su se desile i te bolesti, španska groznica, vidite, ponovo u toplom periodu imamo slične stvari. Dolazi do stvaranja novih virusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading