policija
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

Svakodnevno se, u vršnom terminu, odnosno ujutru od 7 do 9 časova, i popodne od 16 do 18 na ulicama pojavljuju saobraćajci koji umesto semafora regulišu saobraćaj.

Dakle oni su tu, kada je saobraćajna gužva najveća. Upravu tu dolazimo do verovatno najveće zablude vozača u Srbiji.

Sigurno ste nekada čuli kada kaću: "Kad oni (saobraćajna policija) regulišu uvek je gužva.

Evo zapravo o čemu je reč.

U vršnim terminima, kada su gužve nesnosne, semafori nisu pogodni da regulišu saobraćaj iz mnogo razloga. Prvi je taj što je interval semafora na raskrsnicama najčešće isti tokom celog dana. Kada je gužva, saobraćajci propuštaju veći broj vozila iz ulice u kojoj je veća gužva i na taj smanjuju gužve.

Takođe, veoma bitno je to da policajci tada sprečavaju bahate vozače da ostanu u raskrsnici i bez potrebe blokiraju vozila iz drugog smera i na taj način prave čep, koji potpuno parališe saobraćaj.

Takođe, oni kružnim mahanjem ruke izdaju naredbe vozačima da ubrzaju i tako povećavaju propusnu moć ulica. Ima još benefita kada se ovako reguliše saobraćaj, ali ovo su najvažniji.

Dakle, saobraćajci regulišu saobraćaj samo kad dolazi do zastoja i sprečavaju mnogo veće gužve i haos. Bukvalno spašavaju vozače u vreme špica. Kad ih naredni put vidite, znajte da bi situacija bez njih bila neuporedivo gora i teža!

Obavezno za vozače

Učesnici u saobraćaju na putevima moraju da postupaju po znacima koje im daju policijski službenici kad regulišu saobraćaj. Oni te znakove mogu davati rukama, položajem tela, tablicom za kontrolu i regulisanje saobraćaja („stop tablica“), posebnim uređajima za emitovanje zvučnih odnosno svetlosnih znakova. Kada je saobraćajac na raskrsnici vozači su obavezni da slušaju samo njegove komande.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading