Aleksandar Šapić
Foto: Privatna arhiva/Promo

 Onaj ko dođe posle mene, ukoliko ne dobijem poverenje Beograđana, a učiniću sve da ga dobijem jer mislim da još puno stvari mogu da uradim, imaće visoke standarde koje će morati da ispoštuje jer građani neće pristati da tek tako preko noći ostanu bez svih pogodnosti koje su uvedene, a koje im mnogo znače, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić gostujući na TV Una.

On je podsetio da je čitav dosadašnji mandat na mestu gradonačelnika prošao uz stalnu pretnju novim izborima.

– Nije lako tada da se ponašate kao da je sve u redu i da vodite grad na jedan odgovoran način, donosite strateške, dugoročne, ispravne odluke i da uspete da ih sprovedete. Nisam hteo da se povučem ni jednog trenutka niti da ustuknem pred bilo kojim problemom jer nisam čovek koji se tako lako povlači. Dok god sam tu, spreman sam na svaku vrstu borbe naročito ako je to nešto u šta verujem da je ispravno. Mislim da smo ove godine doneli puno važnih odluka, a najviše socijalnih mera. Ne bih ni jednu promenio, možda bih samo promenio mehanizam sprovođenja. Siguran sam da u budućnosti niko neće hteti ali ni smeti da ih promeni jer bi izazvao gnev svih Beograđana – rekao je Šapić.

Kao primer svoje upornosti i neodustajanja Šapić je naveo da je uspeo, kako je rekao, da natera Vladu republike Srbije da potpiše ugovor za tunel ispod Ekonomskog fakulteta koji je bio planiran ali je most bio prioritet.

– Ja sam rekao da nema mosta bez tunela jer je to zajednički projekat. To će biti najveći saobraćajni projekat za grad Beograd – istakao je Šapić.

On je istakao da niko nije verovao u socijalne mere, odnosno u kapacitet ove Gradske uprave da će moći da ih sprovede i da nađe novac za njih.

– Mi smo iz istog budžeta obezbedili više od 100 miliona evra ove godine za sprovođenje socijalnih mera, a ništa nije nedostajalo. Najviše novca dato je za besplatne vrtiće, oko 60, za udžbenike oko 20, a za vaučere oko 17 miliona evra. Novac je obezbeđen i za pojeftinjenje javnog prevoza i uvođenje novog sistema – rekao je Šapić.

On je istakao i da ponovo ove godine Grad obezbedio novogodišnje vaučere u vrednosti od 6.000 dinara, s tim što je sada proširen asortiman proizvoda, a dobiće ih sva deca od nula do 19 godina odnosno zaključno sa onima koji idu u četvrti razred srednje škole, ali i svi zaposleni u obrazovnim ustanovama.

– Prošle godine podeljeno je oko 380.000 vaučera, a dobiće ih i deca koja ne idu u vrtiće samo je potrebno da se jave svojoj opštini. Vaučeri će moći da se potroše do 1. marta – precizirao je Šapić.

Šapić je govoreći o gradskom prevozu rekao da će Grad u narednom periodu kupiti 300 novih autobusa, a u dogovoru sa Vladom Srbije biće kupljeno 50 novih tramvaja koji će promeniti saobraćajnu sliku grada.

– Takođe građani će kroz informativne table koje će biti postavljene na stajalištima gradskog prevoza, imati jasnu informaciju gde se nalazi vozilo. Povećali smo broj kontrolora koji kontrolišu da li građani imaju karte kao i kontrolore koji kontrolišu kako naše vozače u GSP-u tako i privatne autoprevoznike, kroz sertifikaciju koju sprovodimo uveli smo zvučnike kako bi slepi i slabovidi putnici mogli da znaju koja im je stanica, a naš sistem naplate sms-om hoće da implementiraju mnogi u Evropi. Duboko sam uveren da ćemo kroz dve do tri godine u

potpunosti oporaviti naš vozni park i da ćemo uvesti redu u javni prevoz – poručio je Aleksandar Šapić.

On je podsetio da je Grad obezbedio da svi državni vrtići budu besplatni od prvog septembra, dok je za privatne vrtiće povećana subvencija sa 28.000 na 33.000 dinara. Prema njegovim rečima treba da prođe neko vreme da bi ova mera zaživela, ali je uveren da će smanjiti broj dece koja sada ne mogu da budu upisana u vrtiće.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograd je takođe podsetio da će od januara naredne godine sav autobuski saobraćaj biti prebačen na novu autobusku stanicu.

–Postavili smo novi standard u rekonstrukciji i uređivanu ulica i godinu dana uradili smo preko 500 ulica na teritoriji čitavog Grada, prilikom radova nije bilo probijanja rokova i otvorili jedno novu eru proširenja bulevara i ulica a Višnjička ulica je upravo najbolji primer toga – zaključio je Šapić.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading