Aleksandar Šapić
Foto: Alo/Foto: Massnori Josida

Sednica Skupštine Grada Beograda na čijem je dnevnom redu izbor gradonačelnika Beograda, počela je u 10 sati jutros.

Kandidat za gradonačelnika Beograda je Aleksandar Šapić, a kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda je Vesna Vidović.

Na dnevnom redu sednice je i izbor zamenika gradonačelnika. Na sednici gradskog parlamenta odbornici će izabrati i novo gradsko rukovodstvo.

Sednicu je zakazao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević nakon što je u petak po četvrti put izabran za predsednika gradskog parlamenta na konstitutivnoj sednici održanoj 21. juna.

12: 20 - Šapić: Nadam se da ćemo opravdati poverenje Beograđana

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja Aleksandar Šapić je zahvalio odbornicima koji su glasali za njega, kao i svim Beograđanima na izborima. "Nadam se da ćemo opravdati poverenje Beograđana", poručio je Šapić.

Istakao je da su u protekle dve godine opredelili preko 150 miliona evra iz budžeta za socijalne mere.

"Svi državni vrtići su besplatni, a odlučili smo da subvencionišemo privatne vrtiće posle više od deset godina. Đačka pomoć će iznositi ove godine 20.000 dinara po svakoj porodici. Časovi engleskog jezika su besplatni za sve predškolce", naveo je Šapić, istakavši da bi sve to morali da ukinu oni koji ga kritikuju da su na vlasti, preneo je RTS.

Prema njegovim rečima, cena karte javnog prevoza od 50 dinara, kao i besplatan noćni i prevoz za penzionere i srednjoškolce bi, u slučaju druge vlasti, morali bi da se ukine.

12: 02 - Skupština grada izabrala Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas ponovo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda u naredne četiri godine. Za izbor Šapića glasalo je 64 od 82 odbornika koji su glasali. Šapića je za gradonačelnika predložio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Za zamenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović. Odbornici su izabrali i članove Gradskog veća. Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije podržali su izbor Šapića, dok su predstavnici opozicije bili protiv. Sednici Skupštine grada ne prisustvuju odbornici pokreta Kreni-promeni koji su u petak napustili konstitutivnu sednicu Skupštine grada posle verifikacije mandata. Šapić je funkciju gradonačelnika Beograda već obavljao od juna 2022. do oktobra 2023. godine, a potom je bio predsednik Privremenog organa Beograda. Pre toga, tri puta je biran za predsednika opštine Novi Beograd (2012, 2016. i 2020. godine).

11:58 - Završena rasprava o predlogu da Aleksandar Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika Beograda

U Skupštini grada završena je rasprava o predlogu da Aleksandar Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika Beograda.

Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije podržali su izbor Šapića, dok su predstavnici opozicije bili protiv. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Aleksandar Mirković izjavio je tokom sednice, da će ta odbornička grupa podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda.

Kako je rekao Beograd će biti bedem za zaštitu i podršku i republičkoj vladi i predsedniku države za ostvarenje svih nacionalnih interesa. "I Skupština grada Beograda će biti garant borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i biti garant borbe za bratske odnose sa Republikom Srpskom i sve ono što su ostali nacionalni interesi u regionu i u celom svetu što se tiče našeg naroda", rekao je Mirković.

Kako je rekao, Šapić je pokazao u poslednje dve godine, da je njegov fokus, bez obzira na velike napade kojima je bio izložen da je, usmeren isključivo na Beograd i Beograđane, sve beogradske opštine i sveukupni razvoj i prestonice i države. "Mi smo to zajedno kao tim radili, ja sam kao deo tog tima ponosan na to što smo uradili i siguran sam da ćemo te 2027. Beograd biti drugačiji grad nego što je danas. Biće bolji, lepši i razvijeniji", poručio je Mirković.

Predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić izjavio je da će ta odbornička grupa podržati izbor Šapića za gradonačelnika Beograda. "Beograd je značajno napredovao u proteklih 10 godina. Činjenica da smo na ovim izborima kao lista dobili oko 53 odsto glasova govori ipak da smo na dobrom putu i da smo napravili neke značajne stvari u Beogradu koje građani Beograda poštuju", rekao je Antić.

On je rekao da su u prestonici realizovani infrastrukturni projekti od velikog značaja, pre svega, obilaznica oko Beograda. "To smanjuje saobraćajne gužve, smanjuje zagađenje vazduha. Završena su oba Klinička centra Srbije koja su takođe čekala decenijama. Završena je glavna železnička stanica Prokop. Danas je naš aerodrom u fazi jedne izuzetno dobre modernizacije i već danas je, da kažem, jedan aerodrom koji beleži najveći rast po broju putnika", naveo je Antić.

Odbornik SNS Miroslav Čučković je naglasio da danas biramo čoveka koji se pokazao ne samo rukovodeći Novim Beogradom, nego i u poslednje dve godine bez obzira na sve napade kojima je bio izložen i da je njegov fokus usmeren na građane Beograda, svako beogradsko naselje, svaku opštinu i njihov razvoj. "Zajedno smo radili kao tim i kao deo tog tima sam ponosan na to što smo uradili i siguran sam da će 2027. Beograd biti bolji lepši i razvijeniji. To je velika stvar za ovaj grad i neće EXPO biti samo razvojna šansa Beograda", rekao je Čučković.

10.50 - Nikodijević: Šta preporučuje Šapića

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, je tokom predlaganja Šapića za novog gradonačelnika istakao da Šapića, pored toga što je jedan od najvećih srpskih vaterpolista svih vremena, preporučuju i njegova politička aktivnost i iskustvo. Šapića za novi mandat, kako je rekao Nikodijević, preporučuje i veliki broj projekata koji su pokrenuti.

- Krenuli smo u neke od najvećih infrastrukturnih projekata koji decenijama čekaju na realizaciju u Beogradu. Od završetka obilaznice, izgradnje Beogradskog metroa, izgradnje dva tunela ispod Beograda, Dunavska, Savska terasa i tunel od Mosta preko Ade do Autokomande. Završetak interceptora, izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu - poručio je, između ostalog, predsednik gradskog parlamenta.

10.35 - Koga je predložio kandidat za gradonačelnika Šapić

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić kazao je da je kandidat za zamenika gradonačelnika Vesna Vidović, koja je i u prethodnom mandatu bila na toj poziciji dok je za članove Gradskog veća predložio 13 kandidata, između ostalih Miljana Damjanovića, Slobodana Šolevića, Vladimira Trajkovića i Nikolu Dragićevića.

"Sa najvećim brojem tih ljudi sam i do sada radio, bili su deo Gradskog veća i u prethodnom mandatu i to ih preporučuje da nastavimo gde smo stali i da već sutra vratimo Beograd u normalan tok sa svim njegovim institucijama", kazao je Šapić.

10.30 - Nikodijević je predložio odbornicima da Aleksandar Šapić po drugi put bude gradonačelnik Beograda. Predsednik parlamenta je pozvao na konstruktivnu diskusiju jer kako je rekao, "nemamo vremena za gubljenje".

Šapić predložio Vesnu Vidović za zamenicu.

Obrazlažući predlog vladajuće većine da Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da je Šapić bio prvi na listi koalicije koja je dobila "najveći broj" glasova građana Beograda.

"Mi smo u kampanju išli sa rezultatima rada i sa jasnim kadrovskim rešenjima, ne skrivajući bilo koga. Pošto su građani Beograda u najvećem broju glasali za našu listu, naše je pravo i obaveza da predložimo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda", rekao je Nikodijević i pozvao odbornike na "konstruktivnu raspravu".

Šapića za novi mandat preporučuje i veliki broj projekata koji su pokrenuti u Beogradu.

- Krenuli smo u neke od najvećih infrastrukturnih projekata koji decenijama čekaju na realizaciju u Beogradu. Od završetka obilaznice, izgradnje Beogradskog metroa, izgradnje dva tunela ispod Beograda, Dunavska, Savska terasa i tunel od Mosta preko Ade do Autokomande. Završetak interceptora, izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu - kazao je Nikodijević.

10.25 - Sednici skupštine prisustvuje 81 odbornik, a pre početka sednice pred odbornicima se našao i izveštaj Administrativno-mandatne komisije sa Predlogom odluke o potvrđivanju mandata odbornika, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

10.20 - Raspodela mandata u Skupštini Grada nakon izbora koji su održani 2. juna:

Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 64 mandata

"Dr Savo Manojlović - i ja sam Beograd - Kreni-promeni" - 21

"Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" - 14

"Mi snaga naroda - Branimir Nestorović" - 10

Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek" - 1

Kandidati za članove Gradskog veća su:

1. Stevo Marušić

2. Miloš D. Jovanović

3. Zoran Adamović

4. Miroslav Gajić

5. Ðorđe Trišić

6. Lazar Marić

7. Nikola Dragićević

8. Miljan Damjanović

9. Violeta Filip

10. Slobodan Šolević

11. Dr Milivoje Pajović

12. Mira Jovanović 13. Vladimir Trajkoviĉ

Sednici prisustvuju i gradski odbornici kojima su u petak verifikovani mandati. Među njima su i glumica Iva Štrljić, naš proslavljeni teniser Janko Tipsarević.

Sednica Skupštine Grada Beograda na čijem je dnevnom redu izbor gradonačelnika Beograda, počela je danas u 10 sati

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (18)

Loading
Nikola

24.06.2024 10:44

Nikodijević ima hrabrosti da predloži promene kad su potrebne. Nadam se da će Šapić biti dobar izbor za gradonačelnika.

nena

24.06.2024 10:44

Njegov predlog kao kandidata za gradonačelnika izazvao je širok spektar reakcija među odbornicima i građanima prisutnim na sednici."

David

24.06.2024 10:44

Dobro je videti političare koji prepoznaju talenat i integritet u drugima. Srećno Šapiću na sednici!

Nina

24.06.2024 10:44

Sve pohvale,izabraće najboljeg za dradonačelnika!!!

mima

24.06.2024 10:45

Jasno je da je Šapić uspeo da privuče podršku određenog broja političkih grupacija i građana svojim programom i idejama

Maja

24.06.2024 10:45

Sapic je zasluzio da bude gradonacelnik ponovo.

Uroš

24.06.2024 10:45

Nikodijevićev predlog za Šapića pokazuje političku zrelost i otvorenost za saradnju u korist grada.

Dejan

24.06.2024 10:45

Beograd danas dobija gradonačelnika, Šapić je dobar kandidat koji je i u prethodnom mandatu dobro vodio grad.

ada

24.06.2024 10:45

Danas su se čuli argumenti kako za, tako i protiv izbora Šapića za gradonačelnika, što je doprinelo dinamičnosti diskusije

David

24.06.2024 10:45

Nadam se da će Šapić doneti pozitivne promene koje su potrebne Beogradu.

Bojan

24.06.2024 10:47

Nikodijevićeva podrška Šapiću je važan korak ka jedinstvu u lokalnoj politici.

Vanja

24.06.2024 10:47

Čujem da je Šapić veoma poštovan u Beogradu. Nadam se da će imati podršku na sednici.

Zlatko

24.06.2024 10:47

Šapić je najbolji kandidat ,podržavam predlog

Ана

24.06.2024 10:48

Puna podrska Sapicu, nadamo se da ce on nastaviti da vodi Beograd.

Mina

24.06.2024 10:48

Unapred čestitam Šapiću,zaslužio je to mesto.

nena

24.06.2024 10:49

Sednica je bila prilika da se čuju stavovi o prioritetima grada Beograda u narednom periodu i kako bi Šapić doprineo ostvarenju tih ciljeva

Bojan

24.06.2024 10:50

Šapić je dokazan lider, verujem da će biti odličan gradonačelnik Beograda.