Taksista Branko Antić
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Branko je 2015. osnovao fondaciju "Srpska solidarnost", koja ima za cilj da pomogne ljudima u nevolji. Fondacija je do danas pomogla u vrednosti većoj od milion evra.

- Napravili smo stomatološku ordinaciju u Velikoj Hoči, pomagali svuda ljudima, i na mnogo načina. Samo za Institut za transfuziju krvi Srbije obezbedio sam više od 1.000 jedinica krvi, a ja sam 54 puta dobrovoljno dao krv, dok sam mogao. Odavno već ne mogu, krenulo je od raka bubrega, a došao sam do metastaza na plućima - kaže za Kurir Antić i dodaje da u kolekciji brojnih priznanja ima Orden zasluga za narod od predsednika države, nagradu za herojsko delo "Despot Stefan Lazarević" Grada Beograda, plaketu "Dobročinitelj" Vlade Srbije.

Vrtoglavica, mučnine, povraćanje...

U trenutku kada je otvorena stomatološka ordinacija u Velikoj Hoči na jesen 2021, Antiću je pozlilo. Odmah je prebačen u bolnicu, a zatim upućen u Beograd, gde mu je izvađen bubreg.

- Sve je nekako funkcionisalo do prošle godine, kada su mi na redovnoj kontroli otkrivene metastaze na plućima. Operacija nije bila moguća, te sam krenuo s najnovijom hemioterapijom, koju primam oralno na Institutu za onkologiju. Već 12 ciklusa sam primio. Ali terapija ima nuspojave. Neretko imam vrtoglavice, mučnine, povraćanje, nekad ne mogu na noge, pa po nekoliko dana moram da koristim štake da bih uopšte korak napravio - priča Antić i dodaje:

- U junu sam radio PET skener, metastaze su još tu, ali se nisu proširile. Na skener sam opet išao juče, sad čekam nalaz. Više sam na bolovanju nego što mogu da radim. A kad mogu, dostavljam hranu, naravno, preko tuđeg naloga. I tu nešto zaradim. U međuvremenu, letos sam stekao uslove za invalidsku penziju, ali to primanje je zaista malo, imao bih oko 25.000 dinara. A i ako odem u invalidsku, zakucano mi je da nikad više ne mogu raditi. Ja se opet sve nadam da će i ova pošast proći, pa da ću moći da budem onaj stari - kaže Antić.

Imao 17.000 besplatnih vožnji

Kako smo ranije pisali, Antić je beslatno prevozio zdravstvene radnike iz 50 ustanova, a na to se, kako je objasnio, odlučio kada je video kako se oni u crvenim kovid zonama nesebično bore da spasu živote obolelima. On je tada napravio oko 17.000 vožnji.

- Javni prevoz tokom policijskog časa nije funkcionisao, a da bi zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta mogli da stignu kući i posle ponovo da se vrate na posao odmorni, došao sam na ideju zajedno sa prof. dr Danicom Grujčić da ih prevozim besplatno - priča Branko.

Rekao je i da akcija ne bi uspela da mu se nisu pridružile kolege – njih od 120 do 150 tokom 53 dana vanrednog stanja.

Međutim, sada je zbog zdravstvenog stanja morao da odustane od taksiranja i kaže da sa suprugom jedva krpe kraj s krajem.

Slave danas i krsnu slavu, samo za porodicu i najbliže prijatelje. Supruga ga je molila da prestanu slaviti ili bar naprave pauzu. Ali posle reči: "Ko zna da li ću dočekati sledeći Mitrovdan", ona nema srca da i dalje insistira....

OVAKO MOŽETE POMOĆI BRANKU

Uplatom na račun: 340 32343819 95, na ime Branko Antić.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading