EVO ŠTA DA RADITE AKO POPIJETE OTROVNO PIĆE! Zavod izdao detaljno uputstvo jer simptomi trovanja jezivi
Foto: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš u KBC-u Zagreb obišao je jutros pacijente koji su hospitalizovani zbog trovanja gaziranim pićem, a nakon toga je izjavio da je danas "nešto više pacijenata" otrovanih gaziranim pićem. Podsetimo, Koka-Kola Hrvatska oglasila se povodom informacija o trovanju i potvrdili su da je slučaj čoveka koji je hospitalizovan sa hemijskim povredama jednjaka povezan sa bočicom mineralne vode "Romerquelle".

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je uputstvo za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tečnosti. U Hrvatskoj je do juče više osoba hospitalizovano zbog povreda nastalih konzumacijom raznih pića, među kojima je i Riječanin koji je nakon konzumiranja gaziranog pića u kafiću zadobio hemijsku povredu jednjaka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi analize 16 uzoraka uzetih iz riječke kafane i novih koji su u međuvremenu pristigli. Dok su analize u toku, institut je izdao uputstvo za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tečnosti.

U nastavku ih prenosimo u celosti:

Ovo je uputstvo šta učiniti u slučaju gutanja sumnjive tečnosti, pošto se još ne zna o kom je sredstvu reč, izostavljen je savet o vodi za piće. Preporuke se mogu menjati u zavisnosti od rezultata laboratorijskih analiza, a u slučaju izmena uputstva će biti objavljena na veb stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Mogući znaci:

Promenjen ukus pića

Iznenadna pojava bola i pečenja u usnoj duplji
Krvarenje iz sluzokože usne duplje

Procedura:

1. Odmah ispljunite ostatak tečnosti iz usta i prekinite dalje uzimanje

2. Nemojte namerno izazivati povraćanje

3. Ne uzimajte ništa na usta

4. Ostatak pića i originalnu ambalažu iz koje ste pili sačuvajte za mogućnost daljih analiza

5. Odmah kontaktirajte najbližu hitnu medicinsku pomoć

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Želim ponovo da budem srećna:Aleksandra Mladenović nakon skandala sa bivšim ponovo blista u javnosti! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #foryou #viral #fypシ゚viral #aleksandramladenovic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading