prevara
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tako smo samo u poslednjih nedelju dana preko medija i društvenih mreža bili upozoreni na dve prevare sa SMS-ovima – u prvim porukama gađali su penzionere i tražili im podatke o računima, u drugima žrtve su bili oni koji su naručivali robu brzom poštom. Kružilo je i upozorenje na ženu koja se predstavlja kao spremačica koja povoljno čisti, a u stvari klijentima „počisti“ zlato i ostale vrednosti.

Melemi za sve

Najsvežije su dve prevare: Jedan korisnik Instagrama je upozorio na firmu koja prodaje meleme koji koštaju čak 20.000 dinara i leče sve što zamislite.

„Jedna firma koju neću da imenujem se bavi prevarama! Postavljaju lažni oglas da se bave istraživanjem tržišta. Prodaju meleme i lažu ljude da su medicinski stručnjaci i uzimaju anamneze ljudima, što je zakonom zabranjeno“, napisao je on na stranici Serbialive Beograd.

Dodaje da prodaju isključivo paket sa četiri kutije melema koje koštaju 20.000 dinara.

„Prijavite se za jedan oglas i na obuci saznate da treba da učestvujete u prodavanju magle. Jako su nekorektni i neprofesionalni. Niti se prijavljujte na ovaj oglas niti kupujte meleme, jer ne prodaju zdravstveni radnici! I mediji su pisali pre čak tri godine i ništa se nije promenilo“, navodi se u ovom upozorenju.

Automobili

Na sajtovima za oglašavanje polovnih automobila prevara funkcioniše po principu - nađete fantastičan oglas, pozovete i saznate da je auto u stvari u inostranstvu (Švajcarska, Nemačka), ali da prodavac može bukvalno već večeras da krene po auto ako mu uplatite kaparu. Kapara je uglavnom oko 500 evra.

Da bi dokazao da nije prevarant, on vam šalje slike svoje lične karte i sa prednje i sa zadnje strane. Svi njegovi podaci su tu: slika, datum rođenja, mesto rođenja, opština prebivališta, matični broj…

Međutim, lična karta je iz Bosne i Hercegovine, što znači da vam neko kao dokaz o svom identitetu šalje sliku lične karte druge države, a ta lična karta može da bude falsifikat, da je ukradena ili da pripada nekome ko je već toliko ušao u kriminal da ga zloupotreba njegove lične karte neće naročiti ugroziti. Uplatite mu kaparu od 500 evra, on obriše oglas i više se ne javlja na broj telefona koji je ostavio u oglasu.

Prodavac navodi kupce da kaparu uplate preko usluge POST KEŠ, odnosno međunarodnim prenosom novca, nakon čega prevarant novac podiže u pošti u Bosni i Hercegovini.

- Ako već nekome dajete 500 evra, gledajte da se lično sretnete s tom osobom, da napravite ugovor, da budete 100 odsto sigurni u identitet te osobe, itd. - upozoravaju stručnjaci.

Stigla vam je pošiljka

U poruci koji su mnogi dobili traži se od vas da kliknete na link potvrde, ali i da odgovorite na poruku da biste aktivirali link. Iako jedan deo ljudi zna da nije ništa naručio, u današnje vreme kada gotovo sve kupujemo na daljinu ima i onih kojima svakodnevno nešto stiže, pa lako mogu da nasednu.

Međutim, jedna je stvar koju će primetiti svako ko s pažnjom pročita poruku - tekst je očigledno preveden preko gugl prevodioca, a i broj telefona sa kog se šalje lako je utvrditi da dolazi iz Tajlanda. Ipak oni koji su više u samoj problematici kažu da je poruka gotovo sigurno poslata iz nekog drugog centra u Aziji gde su zaposleni naterani da šalju prevare preko interneta.

Iako je ljudima između 18 i 50 godina uglavnom jasno o čemu se radi, dosta je onih mlađih i starijih koji bi mogli da nasednu. Zato je važno da i njima objasnite da nikako ne odgovaraju na ovaj broj niti na njegove linkove. Blokirajte ga i obavezno obavestite prijatelje da se ova poruka širi i da mogu i oni postati žrtve internet prevare.

Ljubavne obmane

- Moja prijateljica je dugo razvedena, podizala je malu decu i nije imala vremena za ljubavni život. Sad su deca porasla, pa je ona rešila da se posveti sebi. Srele smo se nedavno na kafi i ona mi uz blistavi osmeh kaže da se zaljubila - počela je priču jedna naša čitateljka koja je želela da iskustvo njene prijateljice bude opomena drugima.

- Ispostavilo se da je pre nekoliko meseci dobila na Fejsbuku ponudu za prijateljstvo od jednog udovca, Amerikanca, bivšeg oficira. Počeli su da se dopisuju, njegove poruke bile su romantične, ali joj je u početku manje, a posle sve više pisao o tome kako je usamljen, da ima mnogo problema s porodicom, da bi rado došao da se vide, ali da mu je novac zarobljen u nekoj banci... Ona je bila spremna da mu pošalje novac za kartu i troškove jer je bila ubeđena da je njegova ponuda da se ona preseli u SAD i živi u njegovoj lepoj, s ukusom nameštenoj kući na obali nekog jezera istinita! - nastavila je priču ona, i dodala da je na svu sreću uspela da joj dokaže da je zgodni sredovečni američki oficir lažni profil i da su slike skinute s nekog sajta za nekretnine, a njegova fotografija je iz neke stare TV serije koja se nije emitovala kod nas.

- I meni često stižu ponude za prijateljstvo od raznih likova. Oni sve pokušavaju, udaraju na romantiku, usamljenost, sažaljenje, čuvajte se - savetuje ona.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading