EVO KO SU GLAVNI PREVARANTI NA INSTAGRAMU Crna lista trgovaca sa društvenih mreža
Foto: piaxbay

Zbog toga je Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), izvršilo proveru određenog broja trgovaca na društvenim mrežama i utvrdilo spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Spisak se stalno ažurira i juče je dopunjen, pa detaljnu crnu listu trgovaca možete pogledati na zvaničnom sajtu Udruženja za zaštitu potrošača.

Prema objašnjenju ljudi iz NOPS-a, reč je o trgovcima koji svoju robu prodaju putem Instagrama, a koji imaju i više od 5.000 pratilaca na svojim profilima.

Na slici ispod možete videti glavnih 15: 

crna lista

Printscreen

 

Iako ih lista objedinjuje, i među njima postoji razlika, pa neki jednostavno lažu ljude, pa nikada ne dostave robu koju su obećali, drugi kažu da je roba original, a nude loše kopije, a treći su pak, oni koji dostavljaju ono što obećaju, ali rade nelegalno, nemaju registrovanu firmu, ili su imali neke druge sumnjive aktivnosti. 

Kako je za Alo! nedavno objasnio pravni savetnik iz NOPS, Marko Dragić, lista se stalno revidira, pa je moguće i sići sa nje. 

- Na listi se nalaze trgovci koji ne posluju u skladu sa Zakonom. Nisu svi isti. Ipak, svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa Zakonom, biće uklonjen sa liste. Iako proveravamo sve podatke, može da se desi da je neko u međuvremenu registrovao delatnost i odmah ga brišemo - objasnio je. 

NOPS moli potrošače koji imaju bilo kakav problem s neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža da dostave nazive profila.

Šta je sve nezakonito?

Trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: Poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading