SRPSKA ŽELEZARA PROCVETALA, A ONA U ZENICI? Evo kako izgleda kada firmu preuzme loš investitor
Foto: Pixabay

Železara u Zenici guši se u novim problemima. Iako je investitor, kompanija ArcelorMittal preuzela vođstvo firme, uspeh je izostao.

Sindikati sada jednoglasno najavljuju generalni štrajk, sa zahtevom za zaključenje Pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024 godinu uz povećanje plata i naknada radnicima. Razlog - nikada veći troškovi života.

Štrajk će započeti 20.11.2023. godine, od 07.00 sati, i trajaće sve do ispunjenja zahteva sindikata, najavili su.

Da se radi o investitoru koji nije na visini zadatka dokazuje i činjenica da je posle nesreće u rudknicu, u kojoj je poginulo najmanje 25 ljudi, Kazahstan za krivca proglasio upravo ovu kompaniju.

Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev naredio je vladi da nakon nesreće prekine investicionu saradnju sa kompanijom Arcelor Mital Temirtau.

Za razliku od nesrećnih komšija, srpska železara dobila je pouzdanog i stabilnog investitora.

HBIS, vlasnik železare u Smederevu, treći je proizvođač čelika u svetu.

Takođe, prema rečima Ljubice Drejk, generalnog menadžera Funkcije za zaštitu životne sredine u kompaniji "HBIS Srbija", zagađenje je smanjeno od kada je novi vlasnik preuzeo fabriku, prenela je Politika.

Ono što je posebno važno je da je od preuzimanja kompanije od strane HBIS-a, železara u Smederevu od 2017. godine konačno počela da posluje u plusu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading