UDARAC PO DŽEPU ZA VOZAČE Ako ovo ne budete poštovali, kazne će biti paprene
Jutjub/ RELAXING EXPERIMENTS

Međutim, to nije jedini trošak koji ih čeka, a ako izbegnu neku od svojih obaveza - sledi paprena kazna!

Zakon u Srbiji propisuje da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju koristiti zimske gume, ako je na kolovozu led, sneg ili poledica. Ukoliko na kolovozu nema snega ili leda zimske gume nisu obavezne, ali svakako je manje bezbedno imati letnje gume u ovom periodu godine. 

Ova zakonska odredba se ne odnosi samo na gume, već i na lance za sneg koji se koriste na delovima puta gde je znakom jasno obeležena njihova upotreba.

Koliko ova obaveza košta?

Dobra vest je da su gume i trošak servisiranja iste kao prošle godine, ali i dalje treba izdvojiti pozamašnu sumu. Po prošlogodišnjim cenovnicima koji važe i sada, komplet zimskih pneumatika standardnih dimenzija za prosečno vozilo kreće se od 25.000 do 45.000 dinara.

Najjeftinije zimske pneumatike, one koji imaju najmanje dimenzije, možete pazariti za nešto manje od 4.000 dinara, dok cena velike zimske gume, pogotovo ako joj je proizvođač neki poznati brend, može biti viša i od 20.000 dinara.

Cena montaže zimskih guma, kao i prilikom kupovine, zavisi od svih aspekata veličine gume, uključujući i to da li su felne čelične ili aluminijumske. U beogradskim servisima najčešće cene su od 750 do 1.500 dinara po točku, dok u unutrašnjosti Srbije vulkanizeri ovaj posao rade u intervalu od 2.400 za sve četiri male, do 4.200 dinara za sve četiri velike gume.

Dodatni troškovi

Lanci za sneg za sve vrste putničkih automobila i felne svih dimenzija koji su napravljeni za pomoć vozačima u snežnim uslovima na određenim deonicama propisani su saobraćajnim znakom. Zato svaki automobil treba da ih ima, a cena za prosečan automobil iznosi od 3.500 dinara do 7.000 dinara. Njihova prednost je što se brzo i lako montiraju na točak bez njegovog skidanja.

Ako posedujete automobil sa pogonom na prednjim točkovima, potrebno je da imate jedan par lanaca za sneg na prednjim točkovima. Ukoliko imate pogon na zadnje točkove, potrebno je staviti lance na sva četiri točka, što je bezbednija opcija ili ih montirati na zadnje točkove.

Antrifriz je tokom zimskog perioda veoma bitna stavka u svakom automobilu jer je jedna od njegovih glavnih funkcija da spreči smrzavanje, pregrevanje i pojavu korozije i rđe u sistemu za hlađenje motora. Pakovanje od jednog litra antifriza na srpskim oglasnicima može se naći za 300 dinara. Takođe, oni koji su ekonomični uvek kupuju veća pakovanja, te se koncentrovana rashladna tečnost prodaje i u balonu od pet litara, i to po ceni od 850 dinara. Ovaj proizvod i na -20 stepeni sprečava zamrzavanje sistema za čišćenje stakla i zamrzavanje raspršivača.

Kazne - Paprene! 

Ipak, ako sve ove troškove jednostavno izbegnete i u periodu od 1. novembra do 1. aprila se na ulici ili putu nađete u automobilu sa letnjim gumama, a kolovoz kojim se krećete nije suv, može vas očekivati kazna od 10.000 do 20.000 dinara, ako ste odgovorno lice kazna je od 6.000 do 50.000 dinara, dok je kazna za pravno lice u rasponu od 60.000 do čak 800.000 dinara!

Ko nema lance u kolima, kazna 3.000 dinara!

Vozači su u obavezi da zimi imaju lance u prtljažniku u dva slučaja. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obavezne upotrebe lanaca i kada je sneg na kolovozu.

- Lance je najbolje odmah staviti u prtljažnik jer ste prema propisu u obavezi da ih zimi čak i kada nema snega ili saobraćajnog znaka pokažete kada vas saobraćajac kontroliše van grada. Kazna koju ćete platiti ako ih nemate u prtljažniku biće 3.000 dinara. Propis nalaže da lance koristite samo u slučaju kada na kolovozu ima snega i kada je postavljen saobraćajni znak - preporuka je iz AMSS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading