tegla ajvara 1.450 dinara
Foto: Alo/Foto: Alo!

Objava na društvenoj mreži da tegla domaćeg ajvara košta 1.450 dinara na Paliluskoj pijaci u Beogradu podelila je javnost. Jedini su prokomentarisali da je reč o bezobrazluku, drugi da to može da kaže samo onaj ko nikad u životu sam nije pravio srpski kavijar.

Tragom ove vesti, ekipa Alo! je obišla tezge na Paliluskoj i ostalim beogradskim tržnicama. Nažalost, ili na sreću, domaćica koja je prodavala trenutno najskuplji ajvar već je otišla kući, jer kako su nam rekli sa obližnjih tezgi, sve što ona napravi toliko je dobro i ide kao alva.

Sudeći po izjavama naših sugrađana, slična situacija bila je i na Bajlonijevoj pijaci.

- Godinama sam pravila ajvar, dok sam imala uslove, ali činjenica je da je i ovaj koji kupujemo kod domaćica na tezgama izvanredan. Odlično im je i slatko od divljih jagoda. Svašta sam probala i sve im je stvarno super - rekla je jedna starija gospođa.

Prema rečima prodavačice Ivane Stanković, ovih dana najviše se kupuju ajvar, sok od paradajza, mleveni i kuvani paradajz, pinđuri, ljutenice, sokovi, slatko, džemovi.

tegla ajvara 1.450 dinara

Foto: Alo!

 

- Oni koji imaju vremena da prave, oni ih prave, ali sve je manje takvih. Imamo dosta mušterija, ne žalimo se. Trudimo se da držimo kvalitet, na primer, džemove pravim po starinskom receptu, ne dodajemo sredstava za konzervaciju i kuvamo ih na smederevcu - navela je Ivana, koja je čitaocima Alo! otkrila pravi recept za ajvar.

- Važno je da bude dobra paprika, da nije vodena, već suva. Otprilike, to je sorta kurtovka. Treba lepo da se ispeče i oljušti, ostavi se da se cedi cele noći i sutradan se ili melje ili cepka. Potom mora dobro da se uprži, odnosno kod nas kažu dok se ne vidi dno na šerpi. Ako je paprika suvlja, ona traži više ulja, a ako je malo vodenija, onda ako stavite ulje više nego što treba ili stavite po receptu, ono izbija na površini tegle i to ljudi neće da kupe. Svi vole da kada okrenu teglu i da to stoji, eto i ajvar je ukusniji kada je upržen lepo i kada je paprika dobra - objasnila je Ivana.

Za teglu ajvara od 720 mililitara, kakve se najčešće mogu naći na pijacama i u marketima, potrebno je najmanje tri kilograma crvenih mesnatih paprika, koje neki zovu šilja ili roga. Kilogram ovih paprika u većim trgovinskim lancima na akciji košta od 149 do 199 dinara. Na pijacama mogu da se nađu po ceni od 150 (Čačak) do 220 dinara (Loznica), u Beogradu od 190 do 220 dinara.

Uz to, u cenu treba uračunati i ulje, struju ili drva.

CENE ZIMNICE:

Ajvar (ljuti i blagi)         720 ml  800 do 1.450

Ajvar (dodatak patlidžan)    720 ml  800 - 1.000

Ljuta lučena paprika      720 ml  500 - 750

Paprika sa belim lukom 720 ml 400-600

Pinđur  720 ml  700      950

Barena paprika (beli luk i peršun)    720 ml  850-1.200

Seckana paprika (oprana, očišćena od semena)   1kg 350-450

Kuvani paradajz      1l   150-390

Džem od kajsije       720 ml  400-500

Džem od kajsije (malo šećera)   720 ml  600-750

Džem od kajsije (bez šećera i zaslađivača)   720 ml 700-800

Kompot od kajsije   720 ml  300      450

Slatko od divlje kupine 580 ml  550-650

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading