kapi za nos mogu da stvore zavisnost
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Beograđanka Jelena Vasić (49) ima neobičnu zavisnost, uprkos tome što nikada u životu nije koristila nijednu drogu. Postalo je česta pojava da ljudi u Srbiji, poput Jelene, postanu zavisni od kapi za nos!

Kako je ispričala za Alo!, prvi put ih je koristila 2002. godine, tako da je njen staž zaista dugačak.

- Počela sam da ih koristim na preporuku lekara opšte prakse, jer sam bila prehlađena. Oduševila sam se kako to za manje od minuta lepo sve otpuši, mnogo je lakše. I tako sam ja počela da uživam - kaže Jelena kroz osmeh.

Ipak, iako se nekad smeje jer je u krugu prijatelja u šali nazivaju narkomankom, saznanje da je zavisna i period odvikavanja nisu bili nimalo smešni.

- Shvatila sam da gde god da idem, čak i u toalet, panično gledam da li su mi tu kapi i bez njih ne krećem. Kada se to desilo u restoranu i kada je moje društvo to primetilo, upalila mi se crvena lampica i shvatila sam da to baš i nije uobičajeno. Pitala sam doktorku, koja mi je rekla da je ovo sve češća pojava, te da ću morati na odvikavanje - nastavlja ona.

Kako dodaje, odvikavanje je za nju izgledalo tako što je prestala da stavlja sprej u jednu nozdrvu, dok je za drugu smela da ih koristi:

- To je trajalo sigurno oko dve nedelje, i iako sam bila rešena da pola nosa odmorim, za tu drugu polovinu sam ih koristila, čini mi se, duplo više! Kao da me je hvatala panika šta ću kada budem morala da ih bacim. Ta druga faza je bila još gora, pa sam određivala „hajde danas ću da prskam samo uveče, sutra ću samo ujutru, danas moram dva puta...“ i tako dalje...

Kako je nedavno objasnio prof. dr Jovica Milovanović, iz Klinike za ORL UKCS, pacijenti često ne poštuju pravila korišćenja sprejeva ili kapi kad im je zapušen nos, a da ih preterano koriste shvate tek kad izgube čulo mirisa.

Prema njegovim rečima, kapi i sprejevi za nos moraju da se koriste po uputstvu, pet do sedam dana najduže, ali do problema dolazi jer pacijenti najmanje slušaju uputstva za ove lekove!

- Pacijenti antibiotike piju onako kako im lekar kaže, ali sa sprejevima i kapima često ne poštuju pravila. Kupuju ih i na svoju ruku, a onda ne prestanu da ih piju nakon sedmog dana korišćenja. Glavni problem je u činjenici da nekad ne mogu da reše nedostatak vazduha koji možda nije zbog prehlade, već zbog krive nosne pregrade, alergije dok cvetaju korovi i ambrozija i slično - kaže lekar i dodaje kako ovi preparati nepovoljno utiču na one koji ih prekomerno koriste.

- Prilikom stavljanja kapi krvni sudovi u nosu se smanjuju pet do 10 puta, a kada pacijenti prestanu da ih koriste, imaju osećaj da i dalje ne mogu da dišu normalno, jer su se krvni sudovi vratili u normalu. Onda oni ulaze u začarani krug, postaju zavisni od kapi, koriste ih non-stop, a lekaru se jave tek kad prestanu da osećaju mirise.

On objašnjava i da postoje sprejevi za dugotrajno korišćenje koji ne izazivaju zavisnost, kao i da oni koji su već zavisnici moraju da se odviknu adekvatnom terapijom.

- Potrebni su im drugi medikamenti, i prilikom prilagođavanja na to se polako skroz od njih odvikavaju, kako ne bi došlo do komplikacije u vidu „rebond efekta“ - kad pacijent sve teže diše, kad mu je uništena sluznica nosa i nema adekvatnog kretanja vazduha. Posledice su rinogene glavobolje zbog neadekvatnog disanja na nos - zaključio je on.

M. J. M. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading