poplava
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Još tokom vikenda RHMZ je objavio da se veći vodostaji bez dostizanja upozoravajućih nivoa u slivovima reke Kolubare, Jadra sa pritokama, Lima, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinje, Skrapeža, Moravice, Bjelice, Jasenice, Kubršnice, Crnice, Belice, Lepenice, Lugomir, Resave, Mlave, Peka i Timok.

Rečni tokovi nabujali, ali bez bujica

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za "Blic" kaže da padavine koje su zadesile Srbiju nisu drastično uticale na porast nivoa voda u tokovima reka kroz našu zemlju.

- Tokom vikenda smo imali najavu za velike padavine, što se i ostvarilo. Trenutno su neki malo veći porasti vodotokova registrovani u delu jugozapadne Srbije na području sliva reke Ibar, Lim i na gornjem toku Zapadne Morave. To su umereni porasti, nije bilo izlivanja ni bujičnih vodotokova jer je dinamika padavina bila takva da posle tog početnog prvog udara krenula kiša polako da pada - rekao je Vladiković za "Blic".

Kako kaže, kada su padavine počele delovalo je da će rečni tokovi biti preopterećeni, što bi uslovilo bujice, ali do toga nije došlo.

- Porasta je bilo i na području sliva reke Kolubare, i voda je tu rasla još tokom prepodneva u ponedeljak. Jedino gde će ostati još pljuskova tokom ponedeljka je jugozapadna Srbija, pa ćemo tu videti koliko će rasti količina vode u rečnim koritima Ibra i Morave. Moguće je da će slivovi tih reka i dalje rasti, ali daleko ispod redovne ili vanredne odbrane od poplava - objašnjava on za "Blic".

Najviše kiše sručilo se na Beograd i Vojvodinu

Hidrolog RHMZ rekao je da je najviše padavina bilo u okolini Beograda i Vojvodini. Tada je u Beogradu palo 55 litara po metru kvadratnom, a delovi Banata imali su padavine od 55 do 70 litara po metru kvadratnom.- Velike padavine i porasti reka na području Hrvatske, Slovenije i Bosne sliće se u reku Savu, što će se sve osetiti i u Srbiji. Stoga, reka Sava imaće osetan porast na svom toku kroz Srbiju. Međutim, za to nećemo izdati upozorenje jer su ti porasti ispod redovne granice odbrana od poplava, i prognozira se da će biti vrlo umereni - kaže on za "Blic", i dodaje da bi sledeća kiša mogla da se desi tek prvog oktobra.

Uvod u jesenje kiše

On se osvrnuo na to da su, za razliku od ekstremnih padavina koje smo imali letnjih meseci, ove bile mnogo blaže.

- Ove padavine koje smo imali uvod su u one jesenje. One su umerenije od letnjih zbog male razlike u temperaturi tla i vazduha. Primera radi, tih 50 do 75 litara padavina po metru kvadratnom se tokom letnjih pljuskova nekad oslobodi i samo za nekoliko sati, dok je to sada bio slučaj za jedan dan - ističe on za "Blic".

Dodaje da je baš ta manja razlika u temperaturi tla i vazduha razlog zašto sada nismo imali urbane poplave u Beogradu.

- Postojeća infrastruktura može relativno dobro da prihvati količinu kiše koja se oslobodi. Ipak, postoje neke lokacije grada koje su svakako podložne plavljenju ulica poput delova Vračara, Zemuna, auto-puta ka Bežaniji ili Novom Beogradu, Autokomanda, Dušanovac, i Despota Stefana - zaključuje on za "Blic".

Srbija Vode: Sve ekipe su na terenu

Prva linija odbrane svih kapilarnih rečnih tokova u Srbiji je JP "Srbija Vode" obzirom da su u nadležnosti ovog preduzeća svi rečni tokovi prvog reda.

Jelena Dobrić iz JP "Srbija Vode" kaže za "Blic" da su svi vodotokovi prvog reda daleko ispod granica redovne odbrane od poplava.

- JP "Srbija Vode" beleži neznatni porast nivoa voda u rečnim koritima prvog reda. Nigde nije proglašena redovna, a kamoli vanredna odbrana od poplava. Sve naše ekipe su na svim slivovima, i uvedeno je dvadesetčetvoročasovno dežurstvo odmah pošto je RHMZ najavio padavine. Međutim, to se nije odrazilo na rečne vodotokove koje kontrolišemo - govori ona za "Blic".

Narednih dana, kako kaže, nema nikakvih naznaka da će rečni tokovi u Srbiji porasti do te mere da se proglasi redovna odbrana od poplava.

- Skoro sve padavine koje smo imali u nedelju i ponedeljak desio se većinski u urbanim sredinama, i delimično bio razlog nastanka urbanih poplava. Ono što očekujemo u narednim danima je još i porast reke Save zbog padavina u susednim zemljama. Ipak, to nije nikakav poplavni talas, jer neće dostići ni redovnu odbranu od poplava - podvlači Dobrić za "Blic".

Šta nas čeka narednih dana

Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje da nakon brze stabilizacije, počev od ponedeljka, do narednog vikenda očekuje da bude suvo i relativno toplo, dok je za vikend moguće manje zahlađenje uz prolaznu kišu.

- Posle obilnih padavina koje su za vikend zahvatile veći deo regiona u ponedeljak tokom pre podneva očekuje se postepen prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti, dok će padavine najduže potrajati nad središnjim delovima Bosne i Hercegovine i nad severom Crne Gore - kaže Čubrilo.

Dnevna maksimalna temperatura će biti do oko +18 na jugozapadu Srbije do oko +24 na severoistoku Srbije.

Od utorka do subote uveče pod uticajem anticiklona će biti suvo, stabilno i relativno toplo ali neće biti toplo kao proteklih dana. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar, a duž Jadrana duvaće umerena bura.

Prolazno naoblačenje na početku oktobra

Za naredni vikend je moguće prolazno naoblačenje, ponegde uz kišu i manje zahlađenje te bi se oko 02. oktobra maksimalne dnevne temperature kretale od +15 do +23 stepena Celzijusa, što je u okviru proseka.

- Posle 3. oktobra biće ponovo toplije uz maksimume od +18 do +25 stepeni Celzijusa, što je iznad proseka za početak oktobra. Sumirano, posle jačeg, ali prolaznog pogoršanja pred nama je nastavak relativno toplog i suvog vremena, samo je oko 01. oktobra moguće prolazno pogoršanje. Za sada barem do oko 06. oktobra nema signala za jače pogoršanje i zahlađenje – zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading