kola
Foto: Shutterstock

Starosni se mogu opet zaposliti

Penzioneri koji su otišli u starosnu ili prevremenu penziju mogu nesmetano da rade po ugovoru o radu, o delu ili da sami pokrenu neki posao. Ipak, inostrani penzioneri treba da se raspitaju o zakonu zemlje u kojoj su stekli penziju kako je ne bi izgubili ako nastave da rade, jer svaka država ima drugačije propise.

Različita prava za invalidske penzionere

Nemaju pravo svi korisnici invalidske penzije da rade. Vojnim i policijskim službenicima se utvrđuje da su nesposobni samo za profesionalnu službu - policijske i vojne poslove, pa mogu da rade ostale poslove u penziji. Ostali invalidski penzioneri treba da obave kontrolni pregled pre zapošljavanja, ako uđu u osiguranje. Ako se na pregledu utvrdi da se zdravstveno stanje poboljšalo i da je invalidski penzioner radno sposoban, gubi pravo na invalidsku penziju.

Porodična penzija se može izgubiti

Porodični penzioneri mogu da rade samo po osnovu ugovora o delu ili privremene i povremene poslove. Mesečna zarada koju dobijaju po svim osnovima treba da bude manja od najniže osnovice osiguranika u osiguranju zaposlenih. U svim drugim slučajevima može da im se obustavi isplaćivanje porodične penzije.

Neki mogu uvećati staž

Kada je penzioner koji radi osiguran, plaćaju mu se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. Tako stiče novi staž. Kada prestane da radi, može ponovo da mu se odredi penzija, pod uslovom da je radio najmanje godinu dana. Ovu mogućnost imaju samo starosni penzioneri. Porodičnim penzionerima je pravo utvrđeno prema stažu umrlog osiguranika, pa im dodatni staž ne utiče na visinu penzije. Njima će se uračunati ako se po ispunjenju uslova opredele za korišćenje svoje penzije.

Ponovni obračun penzije

Pri ponovnom određivanju penzije, mesečni iznos se utvrđuje tako što se uzima u obzir ukupan staž, što znači da se jednako tretiraju staž i zarade na osnovu kojih je već određena penzija, kao i staž i zarade posle penzionisanja. Nova penzija može biti i manja, a ako se to desi, penzioner može da zadrži svoju prvu penziju. Korisnicima prevremene starosne penzije ostaje utvrđeno umanjenje mesečnih primanja zbog ranijeg odlaska u penziju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading