Vanredna sednica Pokrajinske vlade
Foto: Printscreen/Pokrajinska vlada Vojvodine

Sednicu je sazvao predsednik Igor Mirović, kako bi se, u skladu sa odgovarajućim procedurama, u najkraćem roku procenila šteta i preduzele mere, koje su u nadležnosti Pokrajinske vlada i opština. Pokrajinska vlada će, kada se ustanovi šteta, u hitnom roku izdvojiti sredstva za sanaciju javnih obejkata.

Značajna materijalna šteta na delu graske bolnice i objektima osnovnih škola, načinjena je na teritoriji Sremske Mitrovice, gde je, prema informacijama, bio i najveći broj povređenih, više od 40.

Velika šteta je načinjena na teritoriji Šida, Bačke Palanke, Sremske Mitrovice, Rume, Novog Sada, i nešto manje na teritoriji opština Inđija, Stara Pazova i Sremski Karlovci.

Mirović je najavio da će sutra obići bolnicu u Sremskoj Mitrovici i vrtić u Mačvanskoj Mitrovici, a zadužio je članove Pokrajinske vlade da obiđu druge opštine u kojima je učinjena šteta.

Javna preduzeća, koja su u nadležnosti Pokrajinske vlade, dobila su zadatak da pomognu  lokalnim samoupravama u čišćenju i otklanjanju vidljivih posledica nevremena.

U Sremskoj Mitrovici su oštećeni: krov na hirurškom bloku i porodilištu. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ oštećena je ograda, dok su u područnom odeljenju te škole u Šašincima oštećeni oluci i crep na krovu. U vrtiću u Mačvanskoj Mitrovici pao je zid. Na osnovnoj školi u Martincima oštećen je krov, i deo balon sale. Na objektu Grafičke škole nema veće štete.

U opštini Bačka Palanka do sada su zabeležena brojna oštećenja na javnim objektima, najviše na školama.

Oštećeni su objekti osnovnih škola „Heroj Pinki“, „Vuk Karadžić“, „Desanka Maksimović“ i „ Sveti Sava“. Takođe, oštećena je i srednja škola „Dr Radivoj Uvalić“, Gimnazija „20 oktobar“, TŠ „9. Maj“, ŠOMO „Stevan Hristić“.

PU „Mladost“ Bačka Palanka – Vrtić „Bambi“, Vrtić“Cvrčak“, Vrtić „Neven“, Vrtić „Maslačak“ Bačka Palanka

Među oštećenim objektima su i: Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, Centar za socijalni rad, Gerentološki centar, Biblioteka „Veljko Petrović, Kulturni centar „Bačka Palanka“ – objekat muzeja grada i bisokop, Policijska stanica, KUD „Kosta Abrašević, PIO fond – Filijala Bačka Palanka, Osnovni sud, USR „Tikvara“.

Oštećeni su i vrtić „Leptirić“, JP „Pošta Srbije“, JKP „Komunalprojekt“, Vatrogasni dom, Poslovni prostor udruženja i političkih partija, Radio i televizija BAP, Poreska uprava, Slovački dom.

Oštećenja su pretrpeli i  verski objekti – Hram Pokrova Svete Bogorodice, Crkva Svetog Antuna Padovanskog, Slovačka evangelistička crkva, Crkva bezgrešnog začeća.

u Čelarevu je oštećena fiskulturna sala u OŠ „Zdravko Čelar“, kao i objekat mesne zajednice. Mesna zajednica je oštećena i u Viziću.

Prema izvešataju koji je Pokrajinska vlada do sada dobila u Rumi je oštećen Kulturni centar „Brana Crnčević“.

U Šidu je gotovo potpuno oštećen krov na OŠ „Sremski front”,  dok je u OŠ „Branko Radičević“ uništen parket u fiskulturnoj sali, a u područnom odeljenju škole u  Bačincima ima oštećenja na stolariji.

Ozbiljno oštećenje krova i dela stolarije nastalo je i u OŠ “Vuk Karadžić“ u  Adaševcima, dok je u područnom odeljenju OŠ „Sava Šumanović“ u Binguli oštećena južna strana krova. Takođe, u predškolskoj ustanovi „Jelica Stanivuković Šilja“ u Šidu oštećen je krov.

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“  u Zrenjaninu oštećena je sala za fizičko, U Staroj Pazovi je oštećena tehnička škola, kao i osnovna škola u Krnješevcima. U Novoj Pazovi je oštećena ambulanta u Doma zdravlja.

U Beočinu je tokom nevremena načinjena velika materijalana šteta na objektima, a trenutno 3.500 stanovnika nema struju.  Iz Elektrodistribucije Srbije navode da će učiniti sve da se kvar sanira u naredna dva dana.

Sednici je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je izložio stanje u Novom Sadu, gde su na terenu zabeležana velika oštećenja na objektima osnovnih škola „Petefi Šandor“, „Jožef Atila“, „Desanka Maksimović“, i na  novom vrtiću na Adicama. Pokrajinska vlade je zadužila javna preduzeća da pomognu Gradu Novom Sadu da se ubrza čišćenje stabala.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić istakla je da je juče tokom nevremena drvo palo na kiseoničku stanicu, što je u jednom trenutku dovelo do prekida snabdevenja kiseonikom, zbog čega je više od 50 pacijenata bilo ugroženo.

Zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Boban Stevanović rekao je da je na teritoriji Srbije nevreme zahvatilo 15 upravnih okruga. Tokom noći je bilo 219 intervencija, kao i 20 požara, bilo je i 157 intervencija za uklanjanje oborenih stabala i 20 evakuacije građana. Na terenu je bilo angažovano 540 vatrogasaca, sa 221 vozilom, a ekipe će  biti na terenu dokle god to bude potrebno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading