Vikinzi
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Vikinzi su stigli u Beograd, i bez brige, dolaze u miru – da predstave način života i tradiciju nordijskih ratnika. Članovi posade se smenjuju na dve nedelje. Ima ih 11 i putuju u autentičnom brodu čija je rekonstrukcija trajala skoro četiri godine. Ponovo je zaplovio 2018. godine, navodi RTS.

„Ovaj brod je doživeo brodolom oko 980. u jugozapadnoj Norveškoj, u mestu Klostad. Po tome je i dobio ime. Nije ratni, već teretni brod. Kada je pronađen, u njemu je bilo kamenje koje se koristilo za oštrenje mačeva i noževa. Time su trgovali“, kaže kapetan broda Dan Fagernes.

Vikinzi

Foto: Printscreen/RTS

 

 

Autentični alati i tehnike korišćeni su i za samu rekonstrukciju broda. Ipak, sada je mnogo moderniji, sa jednim od najsavremenijih motora kojim se upravlja džojstikom.

Zbog novih puteva i kanala izmenjena je i ruta, ali je trgovinska i kulturološka razmena kao osnovna misija, ostala ista.

„Nije nam poznato sve o Vikinzima, pokušavamo da otkrijemo nešto više o tome kako su putovali i živeli pre hiljadu godina. U okrugu Vestfold gradimo centar Vikinga. Biće to velika kuća u kojoj ćemo praviti zabave, uz luku gde ćemo graditi nove brodove. Pokušavamo da rekreiramo njihov život i na kopnu i na moru“, objašnjava stručnjak za medije Hokon Li.

Vikinzi

Foto: Printscreen/RTS

 

 

Fondacija koja čuva tradiciju Vikinga okupila je stotinak ljudi. Grade brodove, plove, a neki prave i autentičnu odeću. Sve je u skladu sa onim što je o Vikinzima do sada otkriveno na osnovu istraživanja.

Iz Beograda Vikinzi Dunavom kreću ka Rumuniji. Posle gotovo hiljadu kilometara plovidbe stići će do Konstance koja je pretposlednja stanica. Putovanje se završava u Istanbulu.

To je krajnja destinacija i zbog trgovinske i jedne posebne tradicije.

„Postoji tradicija da se brod krsti, a ovaj je kršten vodom iz Bosfora. Pošto se sada vraća u tu vodu, u Bosfor kod Istanbula, ponovo će se osećati kao kod kuće“, navodi član posade Diderik Kapelen.

Brod će biti deo postavke arheološkog muzeja u Istanbulu. Tu će ostati do proleća, kada kreće na novo putovanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading