poplave 2023.
Foto: Alo/Opština Lazarevac

Višednevne, ponegde i jednomesečne poplave koje su zahvatile veći deo naše zemlje, nanele su velike štete. Pod vodom su brojna domaćinstva, poslovni objekti, oštećeni su putevi, mostovi, u nekim mestima su pokrenuta klizišta i odroni.

Vlada Srbije: Svaku nastalu štetu nadoknadićemo na pravedan način

Na sednici Vlade Srbije usvojena je Odluka o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština. Takođe, formirana je Radna grupa za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledeca poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove nakon poplava, a kojim će biti precizirana potrebna finansijska sredstava za saniranje štete. Ovim telom predsedavaće premijerka Ana Brnabić.

„Radnom grupom predsedavaće predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić i ova radna grupa će, shodno zaključku, imati svakodnevne sastanke na kojima će se predstavljati trenutni presek stanja u ugroženim područjima. Vlada Republike Srbije će u najkraćem roku evidentirati nastalu štetu u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i izraditi plan sanacije štete. Svi građani, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, neće biti zaboravljeni i Vlada će nastojati da svaku nastalu štetu nadoknadi na pravedan način“, navedeno je u saopštenju.

poplave 2023.

Printskrin

 

 

Vanredna situacija je i dalje na snazi u 56 gradova i opština. Evakuisano je više od 300 ljudi, a ekipe Sektora za vanredne situacije i dalje su na kritičnim tačkama.

U Novom Pazaru dezinfikuju teren

Ekipe za utvrđivanje štete na putnoj infrastrukturi, građevinskim objektima rade treći dan i dosta objekata je popisano.

- Iznosi se nameštaj, predviđeno je da se obavi i dezinfekcija terena. Ponudili smo smeštaj nekim porodicama, drugima ćemo pomoći oko sređivanja kuća - rekao je rukovodilac odeljenja za vanredne situacije Novog Pazara Ismail Dupljak.

I dok je u toku jučerašnjeg dana počelo izmeštanje instalacija ispod srušenog mosta u Adranima da bi za desetak dana bio normalizovan saobraćaj na tom delu Ibarske magistrale, stigla je vest o oštećenju drugog - napukao je most preko potoka Musača u Adranima, u Industrijskoj zoni.

poplave 2023.

Foto: AP

 

 

Ovde je proglašena vanredna situacija

Na snazi su trenutno ukupno 56 vanredne situacije, za celu teritoriju gradova: Kragujevac, Novi Pazar, Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Vanredna situacija na snazi je i u delovima teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

 

RHMZ: Za vikend opet pljuskovi i grmljavina

Kako je saopštio RHMZ, u Srbiji se u narednih pet dana očekuje toplo i sunčano vreme, ali za naredni vikend prognozirane su nove nepogode.

„Veći deo sedmice pretežno sunčano uz porast temperature, maksimalne vrednosti kretaće se od 30 do 36 stepeni, i to od srede do petka, kada će biti i najtopliji deo nedelje. U petak uveče na severu Srbije, a za vikend, 24. i 25. juna, u svim krajevima se očekuje jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom uz pad temperature“, navedeno je u saopštenju RHMZ.

RHMZ je izdao i novo upozorenje kada je reč o vodostaju.

„Na Velikoj Moravi kod h. s. Ćuprija i h. s. Bagrdan vodostaji će naredna 24 sata biti u manjem porastu i stagnaciji i kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava. Na Južnoj Moravi kod h. s. Mojsinje vodostaj u naredna 24 sata biće u stagnaciji i manjem opadanju i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Tamišu kod h. s. Jaša Tomić vodostaji će u naredna 24 sata biti u porastu i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava“, navedeno je u saopštenju RHMZ.

U Kragujevcu stradalo oko sto domaćinstava

U Kragujevcu je oštećeno oko sto domaćinstava, a evakuisano 14 osoba, među kojima je bilo i jedno dete. Poplava je napravila mnogobrojne probleme i na ulicama širom Kragujevca.

poplave 2023.

Foto: RINA

 

Načelnik uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović rekao je da je došlo do oštećenja stambenih i poslovnih objekata, ali i do izlivanja Lepenice. - Vanredna situacija je i u Aranđelovcu, Topoli i Rači. Na celoj teritoriji Šumadijskog upravnog okruga pripadnici Sektora za vanredne situacije su evakuisali i spasli 31 osobu sa teritorije grada Kragujevca i opštine Aranđelovca. Trenutna situacija u ovim opštinama je stabilna - naveo je Kočović, i istakao da svi građani sa teritorije grada Kragujevca mogu da prijave štetu na broj telefona 505 800, dok sa teritorije Šumadijskog upravnog okruga štetu prijavljuju popunjavanjem obrasca u lokalnim samoupravama.

Turija ušla u bunare i prekinula vodosnabdevanje

Voda se povukla iz područja koja su bila ugrožena poplavama prouzrokovanim izlivanjem bujičnih voda iz reka Peštan i Turija. Čak 154 lazarevačka domaćinstava su bila pod udarom nepogode. Voda je poplavila 71 kuću, dok je u 83 poplavila pomoćne objekte i druge delove domaćinstava, garaže, kotlarnice. Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava.

U MZ Junkovac ima problema sa vodosnabdevanjem, jer je reka Turija ušla u bunare, tako da se meštani trenutno snabdevaju vodom iz cisterne.

Šteta u Šapcu gotovo 500 miliona

Vanredna situacija je i dalje na snazi u 19 mesnih zajednica u šabačkom kraju, gde su neka sela i više puta plavljena. Gradska komisija je veći deo posla završila, šteta se i dalje sabira.

Član gradskog veća za vanredne situacije Zoran Zdravković rekao je da je šteta načinjena na 750 hektara poljoprivrednog zemljišta, prethodno je još 550 hektara pretrpelo štetu od grada, a poplavljeno je 95 domaćinstava.

- Finansijska procena je da je šteta u poljoprivredi oko 150 miliona, na infrastrukturi 170, 150 na domaćinstvima - rekao je Zdravković.

Deo meštana je u prihvatilištu jer nemaju uslova da se vrate svojim domovima. Njima je data jednokratna novčana pomoć, higijenski paket i hrana.

Trećina građana Prokuplja može da pije vodu iz gradskog vodovoda

Trećina građana koji koriste gradski vodovod opet imaju vodu za piće. Voda je potpuno ispravna fizički, hemijski, bakteriološki.

Teniski tereni i gradski bazen pretrpeli su veću štetu, kao i stanovnici dela naselja Garić. Bujični potoci su pričinili štetu u selima Draganja, Kaludri, Tulari i Pločniku. Odsečeni su putni pravci u Donjoj Konjuši.

 

Ibar odneo deo obale

Na području Kraljeva mnoga domaćinstva su pretrpela štetu, uništeni su plastenici, voda je ušla u kuće i u brojne industrijske objekte.

- Trenutno je najteža situacija u Konarevskom polju, gde je Ibar odneo plodno zemljište. To je jedina lokacija gde je voda odnela obalu. Ovde je neophodno hitno uraditi projektnu dokumentaciju da bismo pristupili sanaciji kad se povuče vodostaj Ibra jer nam je ugroženo stanovništvo sa desne strane, a u neposrednoj blizini se nalazi i izvorište Konarevski bunari, tako da bi bilo i to ugroženo ukoliko se Ibar ne zaustavi na ovoj lokaciji - rekao je član Gradskog veća Radoica Kočović, uz napomenu da su počeli sa sanacijom štete.

- Komisije će obići sve lokacije gde se voda povukla. Kada je reč o Adranima, Grdici, Šumaricama, moraće da se sačeka da se Zapadna Morava povuče u svoje korito - istakao je Kočović.

AMSS: Izbegavajte lokalne puteve!

Prestanak padavina, stagnacija i povlačenje pojedinih reka u svoja korita, ali i intervencije putara i svih nadležnih službi koje su uključene u sistem za odbranu od poplava doprinele su boljoj prohodnosti puteva, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

„I dalje treba biti oprezan na deonicama koje su prethodnih dana bile pogođene vremenskim neprilikama i na snazi je preporuka da se u tim mestima zaobiđu lokalni putevi“, naveo je AMSS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading