Letovanje u Tunisu
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Srbi su, sudeći po navodima iz turističku agencija, ovog leta vrlo raspoloženi da odmor provedu u Tunisu, državi na severu Afrike koju okružuje Sredozemno more oko koga se oblikovala obala duga 1.300 kilometara, s divnim, peskovitim plažama.

Najpoznatiji turistički centri su Hamamet, Sus, Monastir, Jasmin Hamamet, Port el Kantaui, Skanes, Đerba i Mahdija.

Tuniski dinar

Valuta u Tunisu je dinar. Prema poslednjem kursu, 10 TD vredi tri evra.

Hamamet, kao i Jasmin Hamamet su pogodni za sportove na vodi, Sus je važan tuniski turistički centar i jedan od najvećih gradova ove države. Poznat je po brojnim barovima i lokalima i zagarantovanom provodu. Monastir je udaljen 160 kilometara od grada Tunisa, sa internacionalnim aerodromom i krase ga duge, peščane plaže i veliki broj istorijskih lokaliteta. Svoj aerodrom ima i ostrvo Đerba. Mahdija je mesto gde se nalazi i zvanično najlepša plaža Afrike!

Letovanje u Tunisu

Foto: stockphoto

 

 

Buteljka vina 25 dinara

Alkoholno piće na koje su ponosni Tunišani je rakija od smokve, slična našim voćnim rakijama od 36 stepeni. Nude i veliki izbor vina, a u hotelima sa četiri zvezdice buteljka kvalitetnog vina košta manje od 10 evra, odnosno 25 tuniskih dinara.

Sve to su razlozi zbog kojih je ova mediteranska destinacija našim građanima sve zanimljivija, a kao posebnu stavku mnogi navode i cene - povoljnije nego u Grčkoj i Hrvatskoj.

Mnoge agencije i dalje imaju aranžmane sa popustima od 15 do 30 odsto. Tako, krajem juna u Đerbi sedmodnevni boravak za jednu osobu u hotelu sa tri zvezdice all inclusive košta 498 evra. U cenu su uračunati avio-prevoz, aerodromske takse, transferi. U istom hotelu, smeštaj za 14 dana košta 838 evra. U oba slučaja, za dete do 12 godina smeštaj je gratis.

Avanturističko putovanje brodom

Tunis je vazdušnom linijom od Beograda udaljen 1.223 km, a najkraći direktan let iz Beograda ka Tunisu traje dva sata. Sve direktne letove iz Beograda ka Tunisu obavlja avio-kompanija „Tunis er“.

S obzirom na to da je glavni aerodrom u Tunisu dosta severnije od većine letovališta, preporuka je da se leti do aerodroma Skanes u Monastiru, koji je upravo i napravljen da bi povezao Tunis, kao turističku destinaciju, low cost letovima iz Evrope. Otvoren je i aerodrom Enfidha koji nudi besplatan transfer do Hamameta. Ostrvo Đerba ima svoj aerodrom.

Do Tunisa može da se stigne i brodom, sa Malte, Sicilije, iz Napulja, Đenove ili Marseja. Većina krstarenja na ovim relacijama završava se u luci La Gulet, u blizini grada Tunis.

U Susu, u hotelu sa tri zvezdice, ali sa all inclusive 11 noći, po osobi, košta 557, u hotelu sa četiri zvezdice ta usluga je 625, a sa pet zvezdica 853 evra.

U špicu sezone cene su veće, pa za 11 noći i polupansion, u hotelu sa tri zvezdice treba izdvojiti 649 po osobi. Luksuzna opcija, odnosno all inclusive u tom periodu, u hotelu sa pet zvezdica, za 11 noći, za jednu osobu košta 2.155 evra.

Cene u restoranima

 

U jeftinijim restoranima, kojih ima mnogo, a koji se, po rečima naših građana koji su bili u Tunisu, ne razlikuju mnogo od onih luksuznijih, jedna osoba može da ruča za tri evra. Ručak u elitnijem lokalu za dve osobe izađe oko 18 evra, naravno u zavisnosti od toga šta se poruči. Kafa sa mlekom košta 0,80 evra, limenka gaziranog soka 0,55 evra. Flaša vode (0,33l) staje 0,24 evra.

Cena obroka se kreće od dva do 10 evra u restoranima brze hrane, dok je u luksuznim restoranima od 10 pa do 50 evra.

Izleti koštaju od pet do 25 evra po osobi, u zavisnosti gde se putuje.

Čaj u centru Tunisa, istoimenog glavnog grada, košta samo 50 centi.

Pritom, ovde u cenkanju uživaju kako trgovci, tako i turisti, pa ne čudi što u lokalima može da se naleti na poruke „Dobra cena“ na srpskom jeziku. Savet lokalaca je da se, za početak, prva cena koju ponude, spusti na pola iznosa.

Turistička viza od 20 do 75 evra

Naši državljani koji putuju preko turističke agencije po sletanju u Tunis dobijaju turističku vizu, odnosnu markicu koju plaćaju 20 evra. Obavezno je pokazati primerak hotelskog vaučera u štampanoj formi.

Oni koji u sopstvenoj režiji dolaze u ovu državu, zahtev za vizu podnose u ambasadi Tunisa u Beogradu. Cena vize je 75 evra.

Prednosti letovanja u ovoj državi na severu Afrike su i toplo more, prijatna temperatura, besplatne ležaljke, suncobrani i peškiri na plaži, kao i besprekorna higijena hotelskih soba.

Cene namirnica u supermarketima

Mleko         0,46

Hleb (250 g)         0,17

Jaja (12 komada)  1,18

Lokalni sirevi (1kg)        9,40

Piletina (1kg)        4,46

Jabuke (1kg)         1,63

Banane (1kg)        1,70

Pomorandže (1kg) 10,83

Paradajz (1kg)      0,60

Luk (1kg)   0,49

Krompir( 1kg)      0,54

Voda (1.5l)  0,25

Domaće pivo (0,5l)        1,23

Inostrano pivo (0,33l)     1,16

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading