LEPOG VREMENA NEMA NI NA VIDIKU! Nastavljaju se oluje, pljuskovi i grad, sledeće nedelje biće još gore
Foto: Shutterstock

- Tokom cele sledeće nedelje pod uticajem visinkog ciklona vrlo nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove i lokalne nepogde. Nestabilnosti će najčešće biti u drugom delu dana i prvom delu noći - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Sa ovako nestabilnom atmosferom ne postoji numerički mdel koji tačno može predvideti položaj i snagu grmljavinsko-olujnih razvoja i karte koje stoje uz ovu progonozu su isključivo orijentacinog tipa i pre svega služe da ukažu na oblasti gde modeli u narednih nedelju dana očekuju načešću pojavu nestabilnosti.

Najbolje “oružje” za prognozu će narednih dana biti radarski odraz, po mogućstvu pokretan (dinamičan). Nestabilnosti će najčešče dolaziti iz pravca istoka, jugoistoka i juga, dok bi u petak sa premeštanje vrlo slabog hladnog fronta dolazile i sa seveozapada, stoji u prognozi.

- Ponovo će biti oblasti gde će osim jakih pljuskova biti i lokalnih vremenskih nepogoda gde za kratko vreme uz olujan vetar tuču/grad i snežno sevanje može pasti i oko 50mm taloga za vrlo kratko vreme te se pojava vode na njivana, urbane poplave i izlivanje kratkih, planinskih, tokova mogu očekivati i to pre svega nad mestima akumulacije preko 50mm - kaže Čubrilo.

Za naredni vikend moguća manja stabilizacija te bi se glavnina pljuskova uglavnom javljala na planinama BiH, Crne Gore i Srbije ali videćemo kako će se atmosfera ponašati krajem nedelje.

Temperature ovih nekoliko oko ili malo iznad proseka što će sa jako visokim udelom vlage u atmosferi davati osećaj sparine, za naredni vikend malo svežije uz nešto niži postotak vlage u atmosteri.

Već oko 05.06. bi se nestabilnosti mogle češće početi javljati, navodi se.

- Neka dugotrajnija stabilizacija i otopljenje nisu na vidiku i samo bi negde oko 08.06. ponovo bilo nekoliko toplijih i stabilnijih dana, dok bi posle 09.06. verovatno ponovo postalo relativno sveže i nestabilno - zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading