OBILNI PLJUSKOVI, GRAD I OLUJNI VETROVI Nevreme u Beogradu i ovim delovima Srbije, na snazi meteoalarm!
Foto: Shutterstock

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda na području Beograda očekuju se povremeno jaki pljuskovi s grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom i jakim vetrom.

U nastavku poslepodneva u mnogim predelima Srbije bilo je jačih grmljavinskih oluja, a jako nevreme zahvatilo je i Beograd oko 17 časova, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

U ovom času atmosfera nad Srbijom i dalje je veoma nestabilna. Do kraja dana snažih pljuskova sa grmljavinom biće u većem delu Banata, u Sremu, na jugu Bačke, u Mačvi, na području Beograda, u Kolubarskom okrugu, na jugoistoku Srbije i ponegde na Kosovu i Methiji.

U ovim predelima očekuju se lokalno veoma obilni pljuskovi, grad i olujni vetrovi, a na pojedinim lokacijama očekuje se da u veoma kratkom vremenskom intervalu padne preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severostočnoj visinskoj struji prema jugozapadu.

Zbog veoma obilnih padavina u kratkom intervalu, postoji mogućnost od bujičnih poplava, duž manjih tokova i potoka ili usled toga što odvodni sistemi ne mogu da prihvate veću količinu vode, dok opasnosti od izlivanja većih i srednjih reka nema. Opasnost od bujica postoji i na strmim predelima.

Ogroman oprez se preporučuje se u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a pojedine deonice biće i poplavljene. Dodatni oprez preporučuje se u slučaju grmljavinskih oluja i da se uslovi u saobraćaju prilagode vremenskim uslovima.

I dok su ovog poslepodnema mnogi predeli Srbije na udaru grmljavinskih oluja i nepogoda, u nekim predelima Srbije je pretežno sunčano i bez kapi kiše, a najmirnija situacije je u delovima centralne, istočne i jugozapadne Srbije.

Iako je dosta kišovito, toplo je, uz temperature u delovima Srbije i do 25-26°C, pa je zbog povećane vlažnosti vazduha veoma sparno i neugodno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading