EVO ŠTA NE SMETE DA RADITE POSLE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI:  Neka pravila moraju da se ispoštuju, ovo je detaljan spisak
Foto: Youtube/Printscreen

Pored osnovnih pravila koja uključuju da niste prehlađeni, nemate terapiju i da se niste tetovirali u periodu koji je kraći od šest meseci, na zvaničnoj stranici Instituta za transfuziju krvi preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti - najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

Važno je ponašanje posle davanja krvi

- Zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sledeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbegavati teži fizički rad ili vežbe kao što su podizanje tereta, bildovanje, guranje teških predmeta, najmanje 4 sata posle davanja krvi. Izbegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrejane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put, niti obavljati rizičan posao (npr. penjanje, rad na skeli i sl.)", navodi se na sajtu.

Podsetimo, Marija Kenežević je upozorila da će krv biti potrebna i u narednim nedeljama, a ne samo tokom prethodna dva dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading