apoteka
Foto: Alo/Dejan Briza

Čak 24 odsto korisnika širom zemlje najviše interesuju lekovi za dijabetes, naročito lek za kojim vlada nestašica na tržištu jer je postao popularno sredstvo za mršavljenje. Tako se postavlja pitanje da li su onlajn najaktivniji oni koji boluju od šećerne bolesti ili ga traže oni koji bi na lakši način da izgube kilograme, ne vodeći računa o tome koliko je opasno po zdravlje uzimati lek koji vam nije prepisao lekar.

Odmah nakon onih koji žele da smršaju uz pomoć čarobnog štapića, njih 19 odsto pretražuje lekove iz kategorije antidepresiva, rezultat je istraživanja koje je sprovela platforma za rezervaciju lekova apoteka.rs i objavila povodom Svetskog dana zdravlja.

Podaci ukazuju na to da naši građani muku muče sa hemoroidi, što zbog neadekvatne ishrane, što zbog previše sedenja, a premalo kretanja.

„Rifamor“ je na šestom mestu na listi pretrage, a taj izuzetno jak antibiotik lekar prepisuje u slučaju jake bakterijske infekcije i kao preventivu meningokoknom meningitisu, kao i za lečenje tuberkuloze. U svakom slučaju, takav lek sigurno ne treba uzimati na svoju ruku, a već duže vreme ga nema dovoljno na svetskom tržištu zbog, kako je navedeno, problema u proizvodnji.

Srbi, prema ovom istraživanju, imaju i probleme s kožom, pa pretražuju efikasna sredstva protiv akni i atopijskog dermatitisa, a mnogi očigledno pate od raznih alergija.

- Sve učestalije respiratorne infekcije i druga hronična oboljenja samo su neki od uzročnika nestašica lekova u apotekama širom zemlje - iskustvo je ove platforme za pretragu i rezervaciju lekova koja ima 10.000 registrovanih članova.

LEČENJE NA GUGLU Istraživanje pokazalo koje lekove naši građani najviše pretražuju: Srbe ubiše kilogrami i hemoroidi!

shutterstock

 

Opasno je uzimati i antidepresive bez konsultacije s lekarom. Uzimanje lekova koji mogu da poprave raspoloženje može da dovede do bolesti zavisnosti, upozoravaju lekari.

- U određenoj meri dobijeni rezultati se slažu s onim što naši građani kupuju u apotekama širom Srbije - rekli su nam farmaceuti čije su apoteke u sistemu ove platforme.

Naši građani često traže savete od farmaceuta i na licu mesta, u apotekama, a najčešće pitanja su koji lek je najbolji za snižavanje temperature, čime najbrže da saniraju prehladu, sezonsku alergiju, koje sredstvo da koriste tokom sunčanja, šta da rade protiv gljivica, čime mogu da podignu imunitet...

- Za sve ove lekove sa liste građani su se prilično interesovali jer ih nije bilo u apotekama duže vreme - kaže za Alo! farmaceut Biljana Radojičić iz Obrenovca i dodaje da se oni u apoteci uvek potrude da im pomognu tako što ih upute kod lekara da im promeni terapiju ili im ponude zamene za one medikamente kojih nema.

- Hronični bolesnici kod nas uglavnom imaju zalihe, poučeni situacijom iz ’90-ih kad lekova nije uopšte nije bilo, a nestašice „iznenade“ one s manje iskustva ili one koji taj lek koriste s vremena na vreme - ispričala nam je naša sagovornica.

- Posle kovida imali smo mnogo pitanja na temu ojačavanja imuniteta, pitali su nas za savet koje suplemente da koriste, koliko magnezijuma, cinka, D vitamina, žalili su se: „Opada mi kosa, šta da radim“ - kaže Biljana, i dodaje je bilo i onih koji su kao posledicu zaraze koronavirusom imali ozbiljnije probleme s jetrom, pa su uz terapiju tražili nešto uz šta će se brže oporaviti.

Top 10

1. Ozempic - za terapiju dijabetesa (ali se zloupotrebljava za mršavljenje)

2. Actawell - antidepresiv

3. Eftil - epilepsija

4. Roaccutane - tretman akni

5. Elidel - krema za lečenje atopijskog dermatitisa

6. Rifamor - antibiotik

7. Faktu mast - hemoroidi

8. Nifelat - antihipertenziv

9. Saxenda - mršavljenje

10. Diprophos - kortikosteroid (alergije, astma…)

LEČENJE NA GUGLU Istraživanje pokazalo koje lekove naši građani najviše pretražuju: Srbe ubiše kilogrami i hemoroidi!

Foto: Shutterstock

 

Opasno uzimanje na svoju ruku

Lekari su više puta upozoravali naše građane da ne koriste lekove na svoju ruku. Na primer, prvi sa liste je „ozempik“, o kojem je Alo! među prvima pisao još prošle godine kada je postao svetski popularan nakon što su se mnoge poznate ličnosti hvalile da su vidno smršale koristeći upravo to sredstvo. Nuspojava leka „semaglutid“, odnosno „ozempika“, kako je poznatiji u javnosti, jeste gubitak kilograma, pa je u svetu i u Srbiji nestašica ovog leka. Međutim, svi oni koji nisu dijabetičari treba da znaju koje su posledice zloupotrebe tog preparata apelovali su na zdrave da ga ostave onima kojima je neophodan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading