TOTALNI KRAH AMERIČKOG DOLARA SAD čeka katastrofa, razlog je samo jedan
Foto: Shutterstock

U istraživačkoj belešci izvršnog direktora kompanije Stivena Džena, navodi se da su američke Federalne rezerve verovatno blizu vrhunca svojih mera, što znači da je smanjenje kamatnih stopa na vidiku.

Džen smatra da devet prethodnih povećanja kamatnih stopa, uz strože kreditne uslove koji su posledica bankarske krize u SAD, već sugerišu da inflacija opada.

"Očekujemo da će inflacija u SAD nastaviti da opada otprilike istim tempom kao što je rasla 2021. i prve polovine 2022. godine: istorijski gledano, bilo je malo dokaza o smanjenju inflacije, čak i ako postoje dokazi o smanjenju cena i nivoa plata", naveo je Džen u belešci koju je preneo "Biznis insajder".

"Već smanjen nivo ekonomske aktivnosti u većim delovima sveta će, ironično, verovatno sprečiti kolaps globalne tražnje", što ukazuje na znatno slabiju američku valutu, tvrdi analitičar.

Indeks američkog dolara, koji meri snagu dolara u odnosu na korpu rivalskih valuta, pao je za 2,46 odsto u poslednje četiri nedelje nakon povećanja od 7,9 odsto u 2022.

Džen smatra da će u narednih 18 meseci dolar biti "podložan značajnom (10-15%) padu vrednosti".

Stiven Džen je poznat po tome što je izmislio takozvanu "teoriju osmeha dolara", u skladu sa kojom dolar teži da jača kada je američka ekonomija jaka ili slaba, ali opada u vreme stagnacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading