PAZITE SE Prevaranti vrebaju turiste, nude lažne apartmane: Vila ne postoji, a košta 1.100 evra!
Foto: Shutterstock

Mnogi Srbi već u januaru rezervišu destinacije za leto, i tako obično prođu bar 20 do 30 odsto jeftinije, a naročito od kada mogu direktno s vlasnicima da pogode smeštaj. Međutim, dobro pazite prilikom uplata za smeštaj da proverite sve podatke i autentičnost ponude. Na ovo upozoravaju administratori grupa posvećenih putovanjima, jer kad dođe do prevare, mnogi se upravo njima javljaju.

Tako je razotkrivena prva prevara u ovoj sezoni - izvesni Josip objavio je oglas da izdaje tek renoviranu vilu na Mikonosu za 110 evra dnevno. Cela vila za 1.100 evra za 10 dana, koliko najčešće traje odmor, pa još ako nekoliko osoba deli - džabe za Mikonos i taj luksuz. Ispostavilo se, međutim, da je reč o prevari, da ta vila ne postoji na Mikonosu, nego da je taj Josip prodaje s fotografijama kuće na Korzici!

Seničić: Zaštita samo preko agencije

PAZITE SE Prevaranti vrebaju turiste, nude lažne apartmane: Vila ne postoji, a košta 1.100 evra!

Foto Tanjug

Naši građani mogu da se zaštite od prevara samo ako uplate preko agencija, kaže za Alo! predsednik YUTE Aleksandar Seničić.

- Ukoliko neko uplati nepostojeći smeštaj preko društvenih mreža, mora to da prijavi policiji i to će se tretirati kao prevara i krivično delo - objašnjava Seničić, i dodaje da prodavci preko društvenih mreža to rade nelegalan i niko ne može da ih kazni jer ne postoje u pravnom sistemu.

„Izvesni Josip (rekla bih s bosanskim dijalektom) izdaje nepostojeću tek renoviranu vilu na Mikonosu za 110 evra dnevno. Vila koju oglašava ne postoji na Mikonosu, uzeo je fotografije sasvim druge vile na Korzici. Ljudi su već počeli da mu pišu i traže informacije, tako da vodite računa“, upozoravaju na Fejsbuku.

PAZITE SE Prevaranti vrebaju turiste, nude lažne apartmane: Vila ne postoji, a košta 1.100 evra!

Foto FB/prinstskrin

 

U grupi Grčka info savetuju da, ukoliko vam potencijalni vlasnik, do kog ste došli preko neke od FB grupa, traži uplatu putem Western Uniona ili Revoluta, zatražite da „obavite video-poziv i da vam vlasnik pokaže svoje lice, ličnu kartu ili pasoš“.

- Na taj način ćete se uveriti da je jedna ista osoba na telefonu, na ličnoj karti i na imenu na koje se vrši uplata. Ukoliko je uplata na bilo koji način na lice koje se nalazi u Bosni ili Hrvatskoj ili bilo gde van Srbije (a da nije Grčka) - tražite drugi smeštaj, bez dodatnih pitanja i odgovora - savetuju korisnici ove grupe, i dodaju da odbijanje video-poziva može biti siguran znak da je u pitanju osoba u koju treba sumnjati.

Jedna od članica grupe rekla je i da ima onih koji pecaju žrtve tako što im nude povoljni smeštaj u Grčkoj pišući im u inboks, pa da svi treba da pripaze kome daju poverenje i novac.

Platili kuću, pa otkrili da je nema!

Naš čitalac Zoran je prošle godine bio prevaren na sličan način, ali su on, njegova porodica i prijatelji imali sreće pa su posle nekoliko meseci, mnogo muka i uporne prepiske uspeli da povrate novac koji su uplatili.

- Uredno smo rezervisali smeštaj preko aplikacije booking.com (Buking), kao što smo to radili i prethodnih godina. Veče pre nego što je trebalo da krenemo, stigla nam je poruka od vlasnika kuće da mora da otkaže smeštaj jer je kuća poplavljena i ne može tako brzo da sanira kvar - ispričao nam je Zoran, i dodao da su se, nakon što su otkrili da su prevareni da kuća ne postoji, obratili Bukingu i oni su im našli zamenu i pokrili razliku u ceni.

- Koliko god da ste oprezni, ne postoji način da se sasvim zaštitite. Zato treba deliti iskustva, čitati recenzije, potražiti ta mesta na internetu... Odmoru se svi radujemo, štedimo za to tokom cele godine i zaista nam nije potrebno da nam presedne ta radost u životu - istakao je Zoran.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading