BUJICA ZAROBILA DECU I STARCE U Novoj Varoši poplavljeni putevi, aktiviralo se klizište, voda ušla u kuće i štale
Foto: Alo/Foto ALO!

Izlili se nabujali planinski potoci, potopili puteve, a voda je ušla i u pojedine stambene i pomoćne objekte, štale...

- Nabujala Tisovica nosila je sve pred sobom. U prekidu je lokalni put koji vodi ka Štitkovu. Svu raspoloživu mehanizaciju smo uputili na teren kako bi deonice što pre bile osposobljene, jer na tom području živi dosta dece i starijih - rekao je za RINA Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Loši vremenski uslovi otežavaju posao putarima, ali se očekuje da će se situacija normalizovati pre najavljenih snežnih padavina. Vanredna situacija uvedena je i u Akmačićima i Božetićima...

BUJICA ZAROBILA DECU I STARCE U Novoj Varoši poplavljeni putevi, aktiviralo se klizište, voda ušla u kuće i štale

Foto ALO!

Rina

- U Amzićima je takođe došlo do plavljenja putnih pravaca, u Bistrici se pokrenulo čak i klizište - istakao je Vasiljević.

Velike probleme poplave su donele i meštanima dragačevskih sela, u kojima je nabujala Bjelica nosila sve pred sobom.

- Vodostaj Bjelice je trenutno na 90 centimetara, i spušta se na svakih sat vremena za još nekoliko centimetara. Zbog izlivanja poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i pomoćni objekti domaćinstva Matijević, gde smo mi odmah poslali pomoć u vidu hrane za stoku koju je bujica odnela - rekao je za RINA Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Najteže bilo u Srbici

BUJICA ZAROBILA DECU I STARCE U Novoj Varoši poplavljeni putevi, aktiviralo se klizište, voda ušla u kuće i štale

Foto Profimedia

Obilne kiše izazvale su poplave u nekoliko gradova na Kosovu i Metohiji, poplavljeni su mnogi objekti, putevi i zemljište. Procenjuje se da je najteža situacija bila u Srbici i na području Mitrovice.

Situacija s poplavama na KiM je u fazi smirivanja i znatno je bolja nego prethodnih dana, a kako se navodi u saopštenju, jedinice Agencije za vanredne situacije nastavljaju s ispumpavanjem vode iz poplavljenih kuća.

Predstavnici Kancelarije za KiM i juče su nastavili obilazak poplavljenih područja da bi se uverili u situaciju na terenu i na koji način Kancelarija može da pomogne. Oni su prvo posetili Osojane, gde su kiša i poplave napravile dosta problema u nekoliko domaćinstava i infrastrukturi.

Opština Ivanjica, koja je u prethodnim poplavnim talasima najgore prolazila od svih, tokom ove poslednje elementarne nepogode nije izvukla najdeblji kraj.

- Bog nas je ovaj put pogledao, jer sa svakom većom kišom kod nas nastaje prava katastrofa i vanredna situacija. Sve je pod kontrolom, voda se povlači u svoja korita. Moravica jeste nabujala, ali ne preti da se izlije. Imali smo problema s vodosnabdevanjem i pritisak je bio smanjen, ali je sada sve sanirano. Mehanizacija će izaći na teren kad se nivo Moravice dodatno smanji - izjavio je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

I nivo Toplice je u opadanju, u Kuršumliji se očekuje stabilizacija vodosnabdevanja. Od petka uveče vodu imaju građani u centru Kuršumlije, a juče je stabilizovano vodosnabdevanje i u ostalim naseljima. Najveću štetu od poplava u Topličkom okrugu pretrpela je poljoprivreda. Pod vodom je više od 100 hektara oranica i voćnjaka, a narednih dana komisije će utvrditi razmere pričinjene štete.

Naselje Brodarevo u Prijepolju prvo je bilo na udaru poplavnog talasa reke Lim koji je u Srbiju dopao sa prostora Crne Gore. Nabujala reka potopila je poljoprivredno zemljište, dečje igralište i oštetila dve kuće, a veće posledice uspešno su izbegnue zahvaljujući brzoj reakciji meštana i Srbijavoda i izgradnjom nasipa.

U opštini Brus, gde je zbog poplava proglašena vanredna situacija, stabilno je. Toplička, Graševačka i reka Rasina povukle su se u korita, a juče je i kiša prešla u sneg.

RS: Srušio se most u Mrsovu, pet sela potpuno odsečeno

BUJICA ZAROBILA DECU I STARCE U Novoj Varoši poplavljeni putevi, aktiviralo se klizište, voda ušla u kuće i štale

Foto Tanjug

U Rudom je nivo reke Lim u opadanju, ali je voda potkopala levu kulu mosta za naselje Mrsovo, koji je sada neupotrebljiv za saobraćaj, izjavio je danas zamenik načelnika Opštinskog kriznog štaba Jovica Vidaković. On je rekao za RTRS da je veće drvo udarilo u most i srušilo ga. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je juče da je Bijeljina sada najugroženija lokalna zajednica u Republici Srpskoj i da su na snazi vanredne mere odbrane od poplava. Međutim, vodostaj Drine je u stagnaciji, pa se iz vanrednih mera odbrane od poplava u Semberiji prešlo u redovne, potvrdio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Vikend-naselje u Janji kod Bijeljine je poplavljeno. Trudnica i još tri lica evakuisani su protekle noći iz kuće koju je voda opkolila. Nivo Save raste, ali je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

22.01.2023 19:45

Bitno je da je naša država poklonila njihovim miljenicima Institut za vode Jaroslav Černi,koji sada nema osnova da pomaže u ovim vanrednim situacijama,e pa državo svaka ti čast.