Nemanja ima pet godina, a zbog morbila je nepokretan
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Njegovo stanje pogoršavalo se neverovatnom brzinom. Nakon nekoliko dana, više nije mogao da sedi, vrat je počeo da mu se koči, pogled da vuče u stranu, konstantno plače.

Tokom dva meseca u bolnici urađene su sve moguće analize i doneta dijagnoza - SSPE (Subakutni sklerozirajući panencefalitis) kao posledica malih boginja.

Nemanja je dobio morbile pre nego što je bio dovoljno star da se vakciniše. Zbog toga njegova majka Anastasija upozorava sve roditelje da ne slušaju teorije zavere koje ih ubeđuju protiv vakcine, jer čak i kada dete lako preleži boginje, posledice su teške, a mogu se javiti i godinama kasnije.

- Ovo nije nikakvo zastrašivanje, već upozorenje od porodice koja se bori i proživljava ovu bolest dve duge godine - poručuje ona.

Sve više je dece u Srbiji koja su zaražena morbilima. Do toga je došlo zbog smanjenja obima vakcinacije MMR vakcinom. Osim njih, Srbiji, prema rečima stručnjaka, prete i zauške, rubela, ali i dečja paraliza, difterija, veliki kašalj...

Nemanja ima pet godina, a zbog morbila je nepokretan

Foto: privatna arhiva

 

Nemanja je na kućnom lečenju, nepokretan je, ima spazam u rukama i nogama, ne prati pogledom, ali reaguje na zvuk. Ima nezogastričnu sondu da se ne bi ugušio sa hranom.

Za ovu bolest ne postoji lek i prognoze doktora nisu obećavajuće, ali da bi mu bilo bar malo bolje, roditelji se uzdaju u pomoć dobrih ljudi kako bi uspeli da plate lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu, rehabilitaciju, fizikalne terapije, specijalističke i kontrolne preglede, logopedske i defektološke tretmane, elektrostimulacije, terapije hranjenja, senzornu integraciju, ortopedska pomagala, hiperbaričnu komoru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading