SIFILIS HARA BEOGRADOM Kao da nam nije dosta iskorenjenih zaraza, sve je više slučajeva kod lekara
Foto: Alo/FOTO Shutterstock

Sve je više pacijenata koji se obraćaju lekarima zbog donedavno praktično iskorenjene bolesti koja je harala u srednjem veku - sifilisa.

- Promiskuitet je glavni uzrok širenja ove bolesti - smatra urolog i seksolog prof. dr Aleksandar Milošević, i dodaje da ljudi sve više menjaju seksualne partnere jer im više za uzbuđenje nije potrebna ljubav, već se kao stimulansi koriste tablete i drugi razni medikamenti koji olakšavaju erekciju.

- Seks se shvata kao neki sport, a zbog promiskuiteta sve je više i razvoda brakova, nepoštovanja porodice - kaže dr Milošević za Alo!, i ističe da je siromaštvo još jedan od razloga za menjanje seksualnih partera kao na traci.

- Sve je više seksualnih divljanja jer što je narod siromašniji, to više pribegava raznim zadovoljstvima koja ne koštaju mnogo jer druga ne može sebi da priušti - tvrdi dr Milošević, i upozorava da su, pored sifilisa, hlamidija, mikoplazma i ureaplazma sve učestalije.

- Ovih dana sam imao nekoliko slučajeva u svojoj ordinaciji, a dobio sam i informacije od drugih kolega da su i oni primetili da je povećan broj zaraženih sifilisom i drugim polnim bolestima - kaže dr Aleksandar Milošević.

SIFILIS HARA BEOGRADOM Kao da nam nije dosta iskorenjenih zaraza, sve je više slučajeva kod lekara

FOTO Shutterstock

 

Sifilis se teško primeti, a lako leči, kaže dr Milošević, i dodaje da se tokom prve dve faze relativno lako leči, pomoću antibiotika, ali ako nastupi treća faza, moguć je i smrtni ishod.

- Seksualno transmisione bolesti, kao što su to sifilis, hlamidija i mikoplazma, takođe mogu uticati na začeće i uzrok su pada nataliteta - kaže dr Milošević.

- Generacije posle sve plaćaju na ovaj ili onaj način, pa bi rešenje bilo da i muškarci i žene koji su promiskuitetni češće rade analize na te mikroorganizme i idu na preventivne preglede. Bilo bi dobro da se svi koji počinju odnos sa novom osobom pregledaju, da uđu zdravi u vezu - savetuje dr Milošević.

SIFILIS HARA BEOGRADOM Kao da nam nije dosta iskorenjenih zaraza, sve je više slučajeva kod lekara

FOTO printskrin

- Čim postanete seksualno aktivni, treba da posetite urologa i da redovno idete na kontrole. Muškarac nakon osamnaeste godine treba da ode na prvi urološki pregled kako bi dobio savete za zdrav seksualni život - preporuka je dr Miloševića.

Simptomi sifilisa

Do otkrića penicilina sifilis je bio neizlečiva bolest. Danas, ukoliko se otkrije na vreme, sifilis se uspešno leči antibioticima. Neki od prvih znakova su promene na koži, najčešće na polnim organima, a mogu i da se jave i na usnama i usnoj duplji. Mogu biti osip na koži, mukokutane lezije ili uvećanje limfnih čvorova, može biti prisutan i umor, malaksalost i blago povišena temperatura, kao i gubitak telesne težine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading