POKOJNIK PRIMAO SOCIJALNU POMOĆ 21 GODINU! Srbija uvodi promene, stizaće oštre kazne!
Foto: Youtube/Printscreen

Od socijalnih karata očekuje se pravednija raspodela socijalne pomoći, da je dobiju najugroženiji i da im put do tog prava bude lakši i jednostavniji. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je odsto centara za socijalni rad i lokalnih samouprava u Srbiji u punoj meri primenjuju sistem tog registra.

Istakao je da je registar omogućio otkrivanje mnogih nepravilnosti u pružanju socijalnih usluga.

Tako je novčana socijalna pomoć donedavno uplaćivana za 1.134 preminule osobe, nekima čak duži niz godina.

"Mislim da imamo rekord da je od 2001. godine jednom licu isplaćivana socijalna pomoć. Kada su u pitanju korisnici prava tuđe nege tu je 4.427, a kad je u pitanju usluga smeštaja čak 308 lica. Procena je da se šteta koja je pričinjena budžetu meri desetinama, a neko kaže i stotinama miliona dinara", naglašava ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Navodi da se preduzimaju sve mere i radnje da bi se, kako je rekao, sve isteralo na čistac i kaznio onaj ko ih je sprovodio, odnosno ko nije na vreme prijavio smrt nekog lica.

Posebno ističe da Registar ima mogućnost da im pošalje obaveštenje kada neki korisnik ima pravo, a da ga nije ostvario ni podneo zahtev.

"U velikom broju slučajeva imamo situacije da primaoci novčane socijalne pomoći nisu podneli zahtev za ostvarivanje prava na dečji dodatak. Ili kada je u pitanju porodična, odnosno dečja zaštita na dodatak po osnovu Zakona o finansijskoj pomoći porodicama s decom. Onda ih obaveštavamo o tome", navodi Selaković.

Takođe, dodaje da postoje i druge situacije, naročito kada je neko lice primalo socijalnu pomoć a onda se zaposlilo i uvećalo svoje prihode. Takvih je bilo 22.590 slučajeva, a obaveštenja o tome su stigla u registar.

Koje su sve vrste pomoći propisane

Jedan od problema je i iznos novčane socijalne pomoći koji sada iznosi 10.385 dinara za jednu osobu. 

Selaković kaže da taj iznos nije dovoljan da se preživi, ali da to nije jedini iznos i da postoje i druga socijalna davanja. 

"Novčana socijalna pomoć jeste vrsta davanja koju ne ostvaruje samo jedno lice, već u određenom procentu na osnovni iznos ostvaruju i drugi članovi domaćinstva. Ukoliko je reč o licima koja nemaju radnu sposobnost, ostvaruje se pravo na uvećanu novčanu socijalnu pomoć. U najvećem broju slučajeva, lica koja su primaoci pomoći ne primaju samo tu vrstu pomoći već i još nešto", objasnio je ministar. 

To znači da osobe koje su teški invalidi primaju i dodatak za pomoć i negu drugog lica, a postoje i vrste jednokratne pomoći koje se isplaćuju na godišnjem nivou i dodeljuju od strane lokalnih samouprava, preko centara za socijalni rad. 

Kroz usluge geronto-domaćica, ličnog pratioca, odnosno asistenta se dopunjuje pomoć takvim porodicama.  

"Ako imate situaciju da su primaoci socijalne novčane pomoći čak i radno sposobni, a Srbija je zemlja kojoj je potrebno sve više radne snage, onda naš zadatak ne treba da bude  da gledamo samo kako da povećamo ovaj iznos već i kako da zaposlimo te ljude", zaključio je Selaković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
boki

20.01.2023 04:14

Drzavu svako moze prevari .Dali mi imamo nestrucne sluzbe ili su korumirani kada dizvole prevare i da sluzbenik ostane nekaznjen.Kada ce drzavne slyzbe snositi odgivornost

Proćelava Marija

20.01.2023 08:05

Nema za koga splačina ubuduće a mozda i do sada.