NAPADAJU NAS HRVATI KOJI I DALJE SLAVE POGROM! Vladan Anđelković otkriva zašto je važno da svi pogledaju film "Oluja"
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

S kakvim ste se sve opstrukcijama susretali tokom snimanja filma?

- Pokušaja opstrukcija je bilo, naravno iz Hrvatske, ali nisu urodile plodom. Verovatno će pokušati ponovo sada kada film otpočinje svoj bioskopski život. Na negativne komentare koji dolaze iz Hrvatske se ne obazirem, smatram da su očekivani i predvidljivi, ujedno i besmisleni jer još niko od njih nije pogledao film. Sa druge strane, u našoj državi imali smo vetar u leđa tokom razvijanja i snimanja ovog filma, počev od Telekoma Srbija, Ministarstva odbrane i Generalštaba, MUP-a, i veliko hvala na tome, ta podrška je bila ozbiljna kontrateža.

NAPADAJU NAS HRVATI KOJI I DALJE SLAVE POGROM! Vladan Anđelković otkriva zašto je važno da svi pogledaju film

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Kakve komentare dobijate sada?

- Ako mislite na komentare koji dolaze iz Hrvatske, dobijamo komentare koje, ma koliko oni grubo zvučali, tumačim kao žal nad činjenicom da je u Srbiji snimljen film koji govori istinu o golgoti koju je naš narod prošao tog leta 1995.

Obraćate li uopšte pažnju na to?

- Zaista ne. Ne bih se bavio temom „Oluje“ ako ne bih bio spreman na indiferentnost prema mišljenju strane koja je sprovela tu užasnu akciju nazvanu „Oluja“. Činjenica koja je možda i više poražavajuća u odnosu na to da je pre 27 godina u vihoru rata sproveden jedan takav zločin nad civilima je ta da neko u današnjem vremenu slavi takvu vrstu akcije. To nikako ne mogu da razumem. Zanimaju me samo komentari koji će dolaziti iz Srbije.

Da li ste bili spremni na to?

- Apsolutno.

Šta možete da poručite onima koji kažu da je ovo film o mržnji ili da izaziva mržnju?

NAPADAJU NAS HRVATI KOJI I DALJE SLAVE POGROM! Vladan Anđelković otkriva zašto je važno da svi pogledaju film

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Film nismo pravili sa ciljem da izazove mržnju. Ali biću iskren, nismo se bavili ni autocenzurom. Uradili smo film o istinitim događajima, a ako istina kod nekoga izaziva mržnju, to je nešto na šta ne mogu da utičem.

Šta možete da poručite onima koji razmišljaju da li da ga gledaju?

- Ovaj film će iznenaditi mnoge. Film je urađen po filmskim standardima koji nisu uobičajeni na našim prostorima. Radnja obiluje akcionim scenama, dramatičnim zapletima i utisak je da se film gleda bez treptaja i da dugo ostaje u glavama gledaoca. To su impresije ljudi koje sam dobio nakon zatvorenih, kontrolnih projekcija. Film treba svakako pogledati i zato što je poučan.

Budući državnici moraju da znaju šta se dešavao

Verujem da će i takozvani milenijalci pohrliti u bioskop, to je važno jer će oni za 20-30 godina upravljati našom zemljom i bitno je da i oni razumeju razmere katastrofa koje su se nekada dešavale na ovim prostorima. Radujem se i distribuciji „Oluje“ i u inostranstvu, potrudićemo se da obuhvatimo veliki broj država, smatram da je ovo jednostavno dobar film bez obzira na to da li ga gleda Srbin ili Kanađanin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Aca Smederevac

14.01.2023 12:10

Cela Krvatska i danas podrzava Neo Ndh.To je istina i zato nema pomirenja sa njima.

Aca Smederevac

14.01.2023 12:10

Cela Krvatska i danas podrzava Neo Ndh.To je istina i zato nema pomirenja sa njima.