PAŠĆE PREKO 30 CM SNEGA Drastična promena vremena u Srbiji, temperatura odlazi ispod nule
Foto: Shutterstock

Na planinama se očekuje i preko 30 cm snega. U nastavku dana sledi prestanak padavina, ali već pred kraj dana i tokom večeri Srbiju će zahvatiti novi i jači talas padavina, stoji u najnovijoj prognozi meteorologa Đorđa Đurića.

- U ovom času centar ciklona premešta se preko Srbije, što uslovljava da je jugoistočni vetar u skretanju na severozapadni, a prodor hladnog fronta uslovljava priliv hladnije vazdušne mase preko Panonske nizije i iz oblasti Alpa - precizira Đurić.

U drugom delu dana centar ciklona biće malo istočnije od Srbije i Srbija će biti u njegovom zadnjem i hladnijem sektoru, za razliku od ponedeljka kada je Srbija bila u toplom sektoru ciklona, navodi se u prognozi.

- U Srbiji će u toku večeri i u noći ka sredi i u sredu ujutro biti oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a duvaće i veoma jak severozapadni vetar. Očekuje se veća količina padavina, naročito u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije - najavljuje meteorolog.

U većini predela očekuje se od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na planinama od 10 do 30 cm snega, ponegde i više, a jak severozapadni vetar stvaraće snežne nanose i smetove. Temperatura će se kretati od 2 do 6°C, u Beogradu oko 4°C, a na planinama oko -5°C, dodaje Đurić.

- U sredu ujutro temperatura u nižim predelima na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije opala bi na 0°C, pa bi kiša prešla u susnežicu i sneg. Mogao bi se formirati i manji snežni pokrivač, ali on se neće dugo zadržavati u ovim predelima - stoji u prognozi.

Najmanje padavina očekuje se na severu Vojvodine, a padavine do srede ujutro tamo bi i prestale. Tokom srede centar ciklona u prizemlju bi se premestio nad Egejskim morem, a visinski nad Balkanom bi slabio, tako da će u sredu tokom dana i padavine nad Srbijom oslabiti, do večeri i prestati, a i severozapadni vetar će oslabiti, a slanih padavina biće i dalje samo na istoku i jugoistoku Srbije, zaključuje meteorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading