Nakurnjaci za natalitet: Jelena iz Beograda jedna od retkih koja plete ovaj odevni predmet
Alo/RINA

Nekada su ga u srpskim selima nosili skoro svi muškarci da bi od oštre zime sačuvali svoju muškost. Devojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz s ostalom opremom - košuljama, rukavicama, čarapama. Šare su izvodile kao ćilim, vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala. Neke su plele uzduž, neke popreko, plele su a nisu znale koliki treba. Danas se to retko koristi, a Jelena iz Beograda jedna je od retkih koja se bavi njihovom izradom.

- Ideja o pletenju nakurnjaka potekla je kao šala koju je pokrenuo moj muž i evo već osam godina ih pravim. Sama sam osmislila šemu za heklanje i za mene nije zahtevno da ih napravim, jer imam iskustva u heklanju raznih stvari kao što su kape, bluze, igračke - kaže Jelena.

Kada je pletenje usavršila, ponudila ih je na prodaju i na opšte iznenađenje svih, potražnja je bila izuzetno velika. Najviše posla, kako kaže Jelena, ima tokom novogodišnjih praznika kada nakurnjaci idu kao alva.

- Baš mi je drago da su i moji kupci sve shvatili kao šalu, pa ih najčešće i kupuju kao šaljivi poklon za razne prilike kao što su punoletstvo, odlazak u penziju, novogodišnji poklon ili kao poklon za godišnjicu braka. Veličina je univerzalna, jedino se razlikuju u tome od kojeg je materijala jer oni koji su pravljeni od čupave vunice vizuelno deluju veći - priča Jelena.

Nakurnjaci za natalitet: Jelena iz Beograda jedna od retkih koja plete ovaj odevni predmet

Alo/RINA

 

- Postoje razni modeli: Deda Mraz, Rudolf, crna i bela ovca, slonče, smoking i Pera Detlić. Mada, imala sam i zahteve kao što su recimo da nakurnjaci budu u bojama zastave neke zemlje ili određenog fudbalskog tima - istakla je. Za jedan nakurnjak koristi se čista vuna, koja ne bocka, a u zavisnosti koji model pravi, Jeleni je potrebno nekoliko sati, jer negde ima više detalja koje je potrebno uraditi.

- Cenu baš dugo nisam menjala i svaki model košta 1.000 dinara. Već sada stižu brojne narudžbine za predstojeće praznike - zaključila je ova Beograđanka. Koliko je ovaj odevni predmet nekada bio važan i upotrebljiv u praksi, najbolje svedoči i izreka ko zna kad i gde zapisana - čizma glavu čuva, al’ nakurnjak čitavu familiju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading