STIŽE POGORŠANJE SA PADAVINAMA, A ZATIM OBRT Šta nam od 6. decembra donosi anticiklonalni blok s Grenlanda i Islanda
Alo

Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje da posle kraćeg zahlađenja, koje očekuje oko 5. decembra, verovatno sledi topliji period koji bi potrajao do oko polovine meseca, kada ima izgleda da zahladi.

Narednih dana nad regionom biće umereno do znatno oblačno, često tmurno i maglovito. Povremenih padavina u obliku slabe kiše ili rosulje može biti uglavnom nad središnim, istočnim i zapadnim predelima do petka. Vetar će uglavnom biti slab, dok će u košavskom području povremeno biti umeren do pojačan istočni i jugoistočni – kaže Marko Čubrilo.

STIŽE POGORŠANJE SA PADAVINAMA, A ZATIM OBRT Šta nam od 6. decembra donosi anticiklonalni blok s Grenlanda i Islanda

Foto: Alo/Veljko Petranović

 

Dnevni maksumum biće do +1 na istoku Srbije, a do 10 na jugu regiona.

Početkom sledeće nedelje, oko 5. decembra Čubrilo očekuje prolazno pogoršanje uz padavine i kratkotrajno zahlađenje, ali naglašava da je veoma upitno hoće li do njega uopšte doći, a ukoliko dođe da li će biti dovoljno da donese pojavu kraktotrajnog snega ponegde u nizijama regiona. Svakako to za sada deluje vrlo prolazno.

RHMZ UPOZORAVA! Sutra stiže ledena kiša u ove delove Srbije

Temperature u manjem padu i trebale bi se kretati od 0 do 7 stepeni .

Oko 6. decembra verovatno sledi građenje jakog anticiklonalnog bloka u oblasti Grenlanda i Islanda i to se često spominje kao potreban uslov za dolazak hladnoće nad naše predele.

Međutim, prognostika je jako složena nauka i samo formiranje bloka nad ovim prostorom nikako nije garant da će hladnoća krenuti ka nama. Upravo se tako nešto i očekuje u periodu od 07. do oko 13. decembra. Tih dana snažan anticiklon će zahvatiti širi prostor Grenlanda, Islanda i okolinu Severnog pola.  U isto vreme jak ciklon će se formirarti nad širim prostorom Skandinavije. Ovakav odnos baričkih sistema šalje hladan prodor daleko na zapad, preko Velike Britanije i severozapadne Evrope te će snega pre biti na Pirinejima nego nad Alpima. Naš deo Evrope bi se u tom periodu najverovantije našao u toplom sektoru prostranog ciklona i ka nama u jugozapadnom strujanju bi priticao vlažan i relativno topao vazduh – objašnjava meteorolog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading