SNEG U SRBIJI POD ZNAKOM PITANJA Sve zavisi od jedne stvari, evo šta donosi prognoza vremena za decembar
Foto: YouTube printscreen

Narednih dana nad regionom umereno do znatno oblačno, često tmurno i maglovito. Povremenih pavdavina u obliku slabe kiše ili rosulje može biti uglavnom nad središnim, istočnim i zapadnim predelima do petka, a za vikend uglavnom duž Jadrana.

Vetar će uglavnom biti slab, dok će samo duž Jadrana i u košavskom području povremeno biti umeren do pojačan istočni i jugoistočni, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

- Dnevni maksimum do +1 na istoku Srbije do +10 na jugu regiona.
Početkom sledeće nedelje, oko 05.12. je moguće proalzno pogorpšanje uz padavine i kratkotrajno zahlađenje ali je veoma upitno hoće li do njega uopšte i doći u koliko i dođe da li će biti dovoljno da donese pojavu kraktotrajnog snega ponegde u nizijama regiona. Svakako to za sada deluje vrlo prolazno. Temperature u manjem padu i trebale bi se kretati od 0 do +7 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

Prema prognozi, oko 06.12. verovatno sledi građenje jakog anticiklonalnog bloka u oblasti Grenlanda i Islanda i to se često spominje kao potreban uslov za dolazak hladnoće nad naše predele. Upravo se tako nešto i očekuje u periodu od 07.12. do oko 13.12.

- Tih dana snažan anticiklon će zahvatiti širi prostor Grenlanda, Islanda i okolinu Severnog pola. Nad ovi predelima će vazdušni pritisak možda biti i oko 1060Hpa. U isto vreme jak ciklon će se formirarti nad širim prostorom Skandinavije - navodi Čubrilo.

Ovakav odnos baričkih sistema šalje hladan prodor daleko na zapad, preko Velike Britanije i severozapadne Evrope te će snega pre biti na Pirinejima nego nad Alpima. Naš deo Evrope bi se u tom periodu najverovantije našao u toplom sektoru prostranog ciklona gde bi ka nama u jugozapadnom strujanju priticao vlažan i relativno topao vazduh i tih dana bi uz južne vetrove i čestu kišu maksimumi mogli biti do +12 stepeni celzijusa, stoji u prognozi.

- Mogućnost zahalađenja nad našim delom Evrope se javlja posle 11.12. ali još ima jako mnogo rasipa među tim proračunima. Neki od njih već posle tog datuma postavlju anticiklon tako da ka nama kreće veća količina hladnog vazduha, dok drugi sve do oko 18.12. drže relativno toplo jugozapadno strujanje - zaključuje metorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading