ZATVARA SE VEĆINA KOVID-AMBULANTI Nove mere posle skoro tri godine od prvog slučaja zaraženog virusom korona u Srbiji
Alo

Kako saznaje RTS u nadležnom ministarstvu., u ostalim domovima zdravlja u Beogradu građani će kroz regularne ambulante i respiratorne centre moći da provere svoje zdravstveno stanje, ako sumnjaju na kovid 19 ili imaju neku drugu respiratornu infekciju.

Većina kovid-ambulanti u beogradskim domovima zdravlja, posle dve godine i osam meseci od prvog registrovanog slučaja zaraženog virusom korona u Srbiji, prestaje da radi, nezvanično saznaju "Novosti".

Kako je rečeno u Domu zdravlja "Stari grad", od danas u srpskoj prestonici ostaju dve dežurne kovid-ambulante - na Paliluli i u Zemunu. Isti princip rada, zbog bolje epidemiološke situacije, najverovatnije će biti primenjen i širom Srbije, gde će otvorene ostati samo neke dežurne ambulante.

- Ukoliko osetite simptome i posumnjate da je u pitanju korona virus, javite se izabranom lekaru. On će vas uputiti šta dalje. Ostaju kovid-ambulante na Paliluli i u Zemunu - objašnjeno je u Domu zdravlja "Stari grad".

Ovo obaveštenje davali su i pacijentima koji su juče došli u ovu medicinsku ustanovu, rekavši im "da od danas kovid-ambulanta neće raditi". Na vratima ove ustanove stoji i obaveštenje za pacijente na kojem piše da su dežurne ambulante u prestonici ubuduće "Palilula" i "Zemun".

U Domu zdravlja "Sopot" je rečeno da je tačno da prestaju da rade, ali da će dok obaveštenje ne dođe do pacijenata, kovid-ambulanta raditi još ove nedelje i primati one sa respiratornim simptomima.

U Domu zdravlja "Zemun" su potvrdili da oni ostaju jedna od dve kovid-ambulante i da je najbolje da svi koji imaju respiratorne smetnje i sumnjaju na koronu dođu pravo kod njih i testiraju se, jer će ih tamo najverovatnije uputiti i iz matičnih domova zdravlja.

Inače, poslednjih dana broj zaraženih je u našoj zemlji u proseku oko 500, a u slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke slike i broj ponovo počne da skače, očekuje se da će doći do otvaranja dodatnih kovid-ambulanti.

Od kada je virus korona registrovan u Srbiji, zaraženo je oko 2,4 miliona ljudi, a umrlo je više 17.000 građana. Ukupno je urađeno više od 11,5 miliona testiranja na ovaj virus.

Srbija je među prvima na svetu dobila vakcine više proizvođača, koje su građani primili u dve, tri ili četiri doze. Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je nedavno dozvolu za novu, bivalentnu vakcinu protiv virusa korona i to farmaceutskoj kući "Fajzer". Još se, međutim, ne zna kada će tačno stići prvi kontingent vakcina i u kojim količinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading