"ZA NAS JE BORODINSKO POLJE ISTO ŠTO ZA VAS KOSOVO POLJE" Dirljiva i iskrena ispovest za Alo! moskovskog biznismena Aleksandra Mišina (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo.rs

Aleksandar Mišin, jedan od mnogih Rusa koji je zbog ratnog ludila odlučio da porodicu privremeno skloni na neko bezbednije mesto, danas mirno šeta ulicama Monaka. Za ruku vodi ćerkicu Mariju (9) i sina Ivana (13) koji je obučen u trenerku s velikim grbom Srbije!

Slučajni susret u Kneževini pretvorio se u srdačan razgovor za Alo! Pre svega ih pitamo - otkud Rus u trenerci Srbije, i to na neutralnom terenu?

- Trenerku mi je tata nedavno kupio kada je bio u Beogradu. A srpski grb mi se sviđa, uostalom Srbija i Rusija su slovenske zemlje, imamo dosta sličnosti - srdačno će simpatični plavušan.

Njegov otac Aleksandar nam otkriva da je već četiri puta bio u Beogradu i da je tamo upoznao divne ljude i stekao puno prijatelja. Čovek i te kako poznaje srpsku istoriju i pravi paralelu između sudbina dva naroda.

- Imamo sličnu kulturu, slični su nam i problemi. Rusi, generalno, znaju sve šta se dešava na Kosovu. Kosovo polje je isto što je za Rusiju Borodinsko polje, to su mesta gde su se rešavale sudbine dva bratska naroda. I sad da vama neko kaže da Kosovo ne pripada Srbiji? Pa to je užasno, tu su vaši preci živeli, tu je vaš kamen. Neprihvatljivo je tražiti od nekoga da se odrekne svete zemlje.

Ovaj Moskovljanin prilično racionalno sagledava aktuelan trenutak i žestok pritisak Evropske unije na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

- Srbiji je sada veoma teško, jer se nalazi između dve vatre. S jedne strane Evropska unija, s druge strane Rusija. EU ne dozvoljava Srbiji da pomaže Rusiji, evo na primeru avio-letova Moskva-Beograd. Nekad su bila dva, sada je samo jedan let. I to je jedini grad koji spaja Rusiju i Evropu. Taj drugi let nije ukinut zato što nema zainteresovanih, ima ih puno, već zato što je tako odlučila Evropska unija. Poruka je kao i u svemu drugom: „Ne smete da se družite sa Rusijom!“

Svestan je gospodin Mišin koliko je teško i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji i to je razumljiv, logičan pravac jer Srbija i jeste u Evropi. S druge strane, Rusija i Srbija su veoma bliske zemlje, to su slovenski narodi ali sada nije jednostavna situacija. Srbija sada mora između dva prijateljstva da razmišlja, između Rusije i Evrope. I da znate, budite uvereni u to, Rusija nema ništa protiv da se Srbija druži s Evropom, ali je Evropa protiv da Srbija razvija prijateljske odnose s Rusijom. U tome je razlika između nas i njih! Rusija vam dozvoljava da se družite s kim hoćete, s kim vam je prijatno, ali Evropa kaže ne, možete samo s njima da se družite, s Rusijom je sada zabranjeno. Eto, koliko nisu fer, a mi bismo razumeli čak i da nam uvedete sankcije - zaključuje Aleksandar Mišin.

Zbog početka rata u Ukrajini neki su otvarali šampanjac

Na pitanje vidi li kraj sukoba između Rusije i Ukrajine, naš sagovornik vrti glavom...

- Političari ponekada prave velike greške, a narod, običan narod strada zbog toga. Čini mi se da političari ne razumeju jedni druge. Nisu se dogovorili, nisu našli zajednički jezik i to je dovelo do tragedije. Kao da nisu bili zainteresovani za dogovor. Ubeđen sam da su 24. februara neki otvorili šampanjac u čast početka rata. Kome je trebao rat, ko je težio tome? Nažalost, desilo se da dva bliska naroda, ruski i ukrajinski, podignu barikade, a političari to nisu smeli da dozvole. A mi običan narod, i ruski i ukrajinski, stradamo. Sada ginu ljudi, naravno da je to tragedija. Velika tragedija. 

Pamtim ovu sramnu naslovnicu Tajma

U priči o ratu Aleksandar zastaje, vadi ajfon iz džepa i u tri klika pronalazi fotografiju - sramnu naslovnu stranu američkog časopisa „Time“, s naslovom „Bringing Serbs to Heel“!

- Evo, možda ste čak i vi to zaboravili, ali mi pamtimo... Naslov – „Stavimo Srbiju na kolena“, uz podnaslov – „bombardujemo ih zbog mira“?! Hej, bombardujete jednu zemlju radi mira? Nečuveno, drsko, podlo... A, bombardovali su da bi sve uništili. To je ta dvoličnost Amerike i Zapada - uzbuđeno komentariše Miškin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading