PRVI SNIMCI POTERE ZA PREDATOROM Ivanović: Više nije toliko bezbedno (FOTO)
Pokrajinska šumarsko lovna inspekcija

Akcija u okviru koje se traga za crnim panterom, koji je posljednji put viđen u Banji Junaković, trenutno je obustavljena a nastavlja se odmah sutra, saznaje Telegraf.rs. 

Kako objašnjava Nemanja Ivanović, načelnik pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, koji je celi dan na terenu i traga za panterom sa kolegama, potraga je sada obustavljena zbog guste magle a nastavlja se sutra, i biće tako sve dok se životinja ne locira i uhvati.

Više nije toliko bezbedno

On je za medije ispričao da su Banju Junaković pregledali sa dronom, sa termalnom kamerom, ali da nije uočeno ništa nalik panteru. Odmah je naveo i da su netačne informacije da panter uhvaćen, pa čak i ubijen.

- Počela je magla da se spušta i više nije toliko bezbedno. Prostor u samoj okolini hotela Banje Junaković, odnosno tu šumu smo pregledali i pretražili sa dronom. Uočili smo razne druge vrste životinja - ptice, neke razne vrste sitnijih glodara ali na sreću ili nesreću još uvek nismo uočili nešto što može da da indicije da je on tu, u blizini - kaže Nemanja Ivanović.

Pokrajinska šumarsko lovna inspekcija

 

 

Ivanović kaže da od nedjelje, osim novinarskih natpisa i dva svedočenja građana, do danas u 13 sati, nisu imali nijednu indiciju koja bi bila ozbiljnija.

- Čim je došao do mene snimak iz Banje Junaković pokrenuo sam i "Vode Vojvodine" i "Vojvodina šume", i veterinare Zoo vrta Palić, da probamo da napravimo akciju uspavljivanja i da tu životinju nekako imobilizujemo i sklonimo je na bezbedno, da umirimo građanstvo. Nažalost, nismo uspeli noća. - objašnjava Ivanović.

Pokrajinska šumarsko lovna inspekcija

 

 

Nastavljamo sutra, prekosutra, pa sve nadalje, svakog dana bićemo prisutni na terenu dok nešto ne rešimo. Ono što nam zadaje velike probleme jeste to što je ova teritorija slična onoj  koja bi bila njegova autohtona, sa vegeetacijom, izobiljem divljači. I,  kratak je dan a on prirodnih neprijatelja ovde nema. A, real njegovog kretanja je veliki. U ovom momentu magla je pala i mi prekidamo akciju. Spuštamo dron - dodaje Ivanović.

Krizni štab

Dron je sa termalnom kamerom, a dobili su ga od Voda Vojvodine.

- Formiran je krizni štab, prestavnici policijske uprave Apatin, Sombor, mi iz inspekcije za šumarstvo i lovstvo, Vode vojvodine, i Vojvodina šume a po potrebi ćemo možda uključiti i iz lovačkih udruženja. Nadam se da će nam panter ostati u okolini ovih sela, da nam neće otići u Gornje Podunavlje jer je ono naš amazon, zbog čega bi bilo jako teško da ga lociramo. Više bih volio da ga nađemo bliže, u urbanim sredinama - kaže Ivanović za beogradski medij.

Pratite VESTI SA FRONTA.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading