kupus
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Sudeći po komentarima prodavaca i kupaca na beogradskoj Kalenić pijaci, Srbi će i ove zime uživati u sarmi, podvarku, a mamurluk od slavskih prepijanja lečiće rasolom.

Verica Mihailović iz Leskovca već tri decenije ima tezgu na Kalenić pijaci.

DOSKOČILI KRIZI Srbi masovno spremaju zimnicu: Kisele kupus dok nije još poskupeo

Foto: Alo.rs

 

- Moje mušterije nisu promenile navike, onaj ko je pre stavljao zimnicu to radi i ove jeseni. Domaće je ipak najbolje. Sad je vreme za kiseljenje kupusa i spremanje turšije, mada nije kasno ni za ajvar. Kod mene tegla košta oko hiljadu dinara, sve što napravim, ja i prodam. U jeku sezone, u septembru, kad je paprika bila oko130 dinara na kutiju, imala sam i liste čekanja. Ajvar, zeleni paradajz i krastavčiće kod mene kupuju i Kemiš, Vesna Zmijanac i Miroslav Ilić - ispričala je za Alo! Verica iz Leskovca.

Paprike trenutno koštaju od 200 do 300 dinara, kupus može da se nađe po ceni od 60 dinara na veliko do 160 po kilogramu. Karfiol je na pojedinim tezgama 250 dinara, odnosno ako se kupuje veća količina, kilo košta 180. Na jednoj tezgi je akcija u toku i tu može da se kupi za 160 dinara.

- Dobio sam kupus sa sela iz okoline Čačka, ali ću kupiti još da ukiselim, dok nije još više poskupeo. Supruga i ja smo sada sami, deca su otišla na svoju stranu, ali svi volimo sarmu, podvarak, ribanac. Svake godine imam ritual, obavezno ubacim nekoliko glavica crvenog kupusa kako bi rasol bila još zdravija. Imam i kamen koji koristim više od 20 godina - ispričao je za Alo! taksista Jovan.

- Cene su, kao i svake godine, šarolike. Sve je poskupelo, pa i voće i povrće. U stvari, nije problem što su cene skočile, već što su plate ostale iste - navela je Biljana Redžepović iz Vladičinog Hana, koja s porodicom drži šest tezgi na Kalenić pijaci.

DOSKOČILI KRIZI Srbi masovno spremaju zimnicu: Kisele kupus dok nije još poskupeo

Foto: Alo.rs

 

- Paprika je poskupela, ali još skuplje je ne napraviti zimnicu i kupovati jeftine ajvare po marketima od 300 dinara koji se ubuđaju čim se tegla otvori. Ko još nije napravio ajvar, kod nas može da kupi paprike po ceni od 60 do 100 dinara za kilogram. Ima i odličan recept kako da se napravi ajvar a da se ne stoji četiri sata pored šporeta, koliko je inače potrebno da bi srpski kavijar bio dobar. Paprike treba oprati, iseckati i propržiti kratko sa malo sirćeta, soli i šećera. Ocediti višak tečnosti, samleti i začiniti po želji, pa kratko propržiti. Pre sipanja u sterilisane tegle preliti sa vrelim uljem - objasnila je Biljana i dodala da dosta mladih domaćica ove godine kupuje povrće za turšiju.

Jedna od njenih redovnih mušterija je i penzionerka Ljubica Majstorović, koja je već ukiselila kupus.

- Decenijama pravim ajvar i stotine litara sokova od maline, višnje, kupine na starinski način, jer moj otac je imao po 50 ari pod zasadima tog voća. Ove godine sam imala peh, majstor koji mi je renovirao stan mi je sve pokrao, čak i šporet. Uspela sam samo da stavim turšiju i kupus, sad je negde napola kiseo, ali biće spreman za Mitrovdan 8. novembra, moju slavu - ispričala je za Alo! Ljubica.

- Kupio sam kupus po 60 dinara kod Leskovčanina i tvrdim da je najbolji na celoj pijaci. Supruga će da ga očisti, a ja sam glavni majstor za stavljanje u bure. Jedne godine smo kupili kiseli kupus u prodavnici, ali to nije bilo to, pola smo ga bacili jer je bio gnjecav i cela kuća nam je danima smrdela. Od tada, platim koliko treba i jedem kvalitetno - rekao je za Alo! penzionisani službenik M. J.

Cene povrća

60-160        kupus

180-300      crvena paprika

160-250      karfiol

100-150      zeleni paradajz

150-200      krastavčići

Prodavci i kupci: Iznenadilo bi nas da je nešto pojeftinilo

- Supruga i ja najčešće spremamo ajvar i kisele krastavčiće i to smo već uradili. Činjenica je da je ove godine sve poskupelo, iznenadio bih se da je pojeftinilo - izjavio je Branislav Bilić.

Istog mišljenja je bila i jedna baka koja je želela da ostane anonimna, a na čijoj tezgi je kupus koštao po 100 dinara.

- Kakva vremena, takve cene. Kupci dođu, kažu da im je skupo, ali onda ipak kupe kod mene povrće jer im je bolje da plate malo više nego u marketu, bar znaju da su kupili domaće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading