ALO! NA LICU MESTA Na pijaci Živinarnik gde su kupljene otrovne pečurke muk! Ne pominju ni kupci ni prodavci (VIDEO)
Foto: Alo.rs

Na pijaci Živinarnik u Šapcu već dva dana vlada muk kada neko pomene reč pečurke. Upravo ovde Marija G. (72) iz sela Ćukovina na kapiji je godinama prodavala gljive kojima se otrovalo nekoliko ljudi. Čak njih osmoro zbog teških zdravstvenih problema moralo je da bude prebačeno na beogradsku Vojnomedicinsku akademiju, gde im se lekari i dalje bore za život!

Kako smo se uverili na licu mesta, od kobnog dana kada je Marija prodala otrovne gljive Šapčani na tezge ne iznose ni one proverene, obične bele šampinjone i nadaju se da broj obolelih neće nastaviti da raste.

Dragica Matić iz okoline Šapca, koja ima tezgu na pijaci, poznavala je Mariju i od nje kupovala pečurke.

ALO! NA LICU MESTA Na pijaci Živinarnik gde su kupljene otrovne pečurke muk! Ne pominju ni kupci ni prodavci (VIDEO)

Foto: Alo.rs

 

 

- Prošle godine sam baš kupovala puno, ona ih prodaje pored kapije pijace, pržila sam ih i jela i nije mi bilo ništa. Ove nisam probala, na sreću. Valjda se desi, ali videla sam da je zadnjih dana prodavala svakakve gljive, baš sam se čudila kakve su ovo, nikad ih ranije nisam videla - rekla je Dragica.

Kupuju samo poznate

Ona nam je objasnila da uvek kupuje samo pečurke za koje zna da nisu otrovne.

- Kupovala sam zeke i kozarke, ali ja te znam otkad sam bila dete, brala sam u selu, druge ne kupujem - naglasila je ona, i dodala da ju je pre nekoliko dana pitala jedna žena koja je nosila punu kesu pečuraka da li se razume koje su jestive, a ona ju je posavetovala da kupuje samo one koje zna.

Ibro Plavić iz Šapca je za Alo! rekao je da je kupovao pečurke, i to više vrsta.

- Šta se desilo, ne znam, ovu ženu znam. Hramlje, prodavala je gljive godinama, a ove sezone sigurno više od 15 dana i tog poslednjeg dana je sve uništila. Komunalna milicija nije ni prošla da je opomene, ne samo nju nego sve neovlašćene prodavce koji pečurke prodaju ispred pijace i stambenih zgrada - rekao je naš sagovornik.

Od prodavca jaja na pijaci smo saznali da je njegov komšija po tezgi, koji prodaje jabuke, jedan od otrovanih.

- Bilo mi je čudno da ga nema, svaki dan prodaje jabuke, onda sam saznao da je i on jeo pečurke i da se sada nalazi na VMA - rekao nam je ovaj prodavac.

Osmoro kritično

ALO! NA LICU MESTA Na pijaci Živinarnik gde su kupljene otrovne pečurke muk! Ne pominju ni kupci ni prodavci (VIDEO)

Foto: Alo.rs

 

Podsetimo, devet pacijenata se nalazi na VMA zbog trovanja pečurkama koje su uglavnom kupili na Šabačkoj pijaci Živinarnik od Marije G. (72) iz Ćukovine. Jedna pacijentkinja iz Beograda koja je u istoj ustanovi bila sa simptomima trovanja gljivama juče je puštena kući. Osam osoba je u teškom stanju, a za život jedne pacijentkinje, stare 57 godina, lekari se bore. Jedan hospitalizovani je iz Lajkovca, a ostali iz Šapca.

Oni koji su pečurke kupili od Marije G., saznajemo, mislili su da se radi o lisičarkama i rudnjačama.

Podsećamo, pokrenuta je istraga protiv Marije G., kojoj je određeno zadržavanje do 48 sati. Osumnjičena je za delo protiv zdravlja ljudi.

VMA Upozorava:

Samo poznavaoci smeju da beru!

Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.

„Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive“, stoji u saopštenju.

UPOZORENJE!

Pečurke ne treba kupovati bez deklaracije, niti mešavine u kojima ima izlomljenih gljiva.

Posledice trovanja mogu trajno da oštete bubreg i jetru, a često se završe i smrtnim ishodom

Zdravstveni radnici, OPREZ!

Upozorenje zdravstvenim radnicima da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

Kolege prodavci:

Dobra je žena, omaklo joj se

Od radnika obližnjih lokala smo čuli da su uglavnom svi znali Mariju od koje su kupljene otrovne pečurke i da su u početku mislili da je u pitanju jedna porodica i da je možda samo prilikom branja dodirnula otrovnu koju nije ubrala i da je ona uzrok trovanju, ali s obzirom na to da se radi o više njih, po njima se radilo o različitih vrsta otrovnih pečuraka.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading