HVALA DONORU Konstantinu presađena jetra kada je imao godinu i po dana: Moj sin sada živi kao sva druga deca!
alo

Konstantin Dimitrijević je danas predškolac i niko ne može da pretpostavi šta je preživeo, sve dok ne podigne majicu ispod koje se vidi ožiljak od operacije presađivanja jetre.
- Konstantin je rođen sa nedovoljno razvijenim žučnim putevima. Urađena je intervencija, gde je njegovo crevo vršilo funkciju izlučivanja žuči, što je vremenom dovelo do ciroze jetre. Godinu dana smo proveli u Institutu za majku i dete i tu je počela borba za njegov život. Saznali smo da država plaća transplantaciju jetre u Bergamu. Uspeli smo u tome. Konstantin je danas predškolac i živi kao i svi njegovi vršnjaci - objasnila je za Alo! Jelena Dimitrijević, mama malog Konstantina (5,5 godina) kome je sa samo godinu i po dana transplantirana jetra.

Evropski dan donora

HVALA DONORU Konstantinu presađena jetra kada je imao godinu i po dana: Moj sin sada živi kao sva druga deca!

alo

Udruženje ZAJEDNO ZA NOVI ŽIVOT

Danas se obeležava Evropski dan donora, koji je posvećen sećanju i nemerljivoj zahvalnosti donorima i njihovim porodicama, koje su u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih ugasili, smogli snage i dali saglasnost za transplantaciju. Upravo na taj dan, Udruženje transplantiranih pacijenata „Zajedno za novi život“ pokreće nacionalnu kampanju „Još si mi trag“.

Trenutno u Srbiji na novi bubreg čeka više od 800 pacijenata, jetri se nada više od 60 ljudi, srce čeka oko 50 osoba, a pluća više od 70 pacijenata. Tu su i oni koji čekaju rožnjaču i kostnu srž. U našoj zemlji oko 2.000 ljudi čeka transplantaciju.
Važna informacija je da jedan donor može spasti i do osam života, napominju u Udruženju transplantiranih pacijenata „Zajedno za novi život“. Do sada je u Centru za transplantaciju srca, Klinike za kardiohirurgiju UKC Srbije, ugrađeno 280 različitih mehaničkih uređaja koji potpomažu rad srcu i 47 transplantacija srca. U našoj zemlji se beleži dramatičan pad broja transplantacija organa, koje mogu da spasu ljudske živote. Koliko je situacija alarmantna govori i podatak da je u Srbiji za poslednjih godinu dana urađena samo jedna kadaverična i 13 živosrodnih transplantacija bubrega. Ova poražavajuća statistika stavila je Srbiju na dno evropske lestvice. 
Na VMA ove godine je urađeno šest transplantacija bubrega od živog donora. Za neke organe kao što su srce, pluća i jetra, transplantacija je jedini način da bolesnik nastavi život i preživi. Što se tiče bubrega, transplantacija u odnosu na dijalizu obezbeđuje bolji stepen oporavka organizma, bolji kvalitet života i ukupno veći stepen socijalne rehabilitacije. Osim što je bolji način lečenja, transplantacija bubrega  je i ekonomski isplativija, jer je, posle prve godine i kasnije, više puta jeftiniji način lečenja od dijalize. 

Stefan na srce čeka devet godina

Stefan Đorđević (32) iz Leskovca jedan je od pacijenata koji već devet godina ima veštačko srce i isto toliko čeka novo srce.

HVALA DONORU Konstantinu presađena jetra kada je imao godinu i po dana: Moj sin sada živi kao sva druga deca!

alo

Stefan Đorđević

- Kada sam imao 21 godinu saznao sam da imam problem sa srcem. Sećam se da sam se ujutru spremao da krenem na ispit i da sam iskašljao krv. Prva pomisao mi je bila da imam tuberkulozu, ali nakon snimanja ustanovljeno je da mi je srce ogromno. Stigla je i dijagnoza kardiomiopatija. Srce mi je tada radilo sa samo 21 odsto kapaciteta. Uzrok je najverovatnije bio koksaki virus. Nakon tri godine stanje mi se pogoršalo, tada su mi ugradili dva pejsmejkera. Međutim, nakon samo dva meseca od intervencije, opet sam bio loše, voda mi se stvarala u plućima. Tada su lekari odlučili da mi ugrade mehaničku potporu za srce, koju imam već devet godina - rekao je za Alo! Stefan, koji je do sada tri puta bio pozivan kao potencijalni primalac srca, ali nije bio kompatibilan. Stefan i dalje čeka odgovarajuće srce…

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading