AJVAR TURIZAM Sezona švercovanja domaće zimnice iz Srbije u inostranstvo je otvorena
Foto: Alo.rs

Nije tajna da naši ljudi koji žive u inostranstvu čeznu za rodnom grudom i rodbinom, ali izgleda da je gotovo jednaka i žal za domaćom hranom. U najtraženije specijalitete spada i čuveni srpski kavijar - ajvar i sve njegove varijante.

Tome svedoče i dovijanja kojima gastarbajteri pribegavaju kako bi do svog inostranog doma odneli bar kilogram ajvara. S obzirom na to da u avionima važe stroga pravila za unošenje prtljaga, oni se drže nekih uvežbanih sistema, ali stalno izmišljaju i nove.

- Ajvar je između tečnog i čvrstog stanja, ali ga u prtljagu mogu računati kao tečni. Staro je pravilo da ne smete uneti više od 100 mililitara tečnosti u jednoj bočici, tako da jeste moguće spakovati jedan kilogram ajvara, ali tako da ga podelite na 10 kesica ili nekih plastičnih bočica od po 100 ml i začepite ili zatvaračem, ili dobro zaptijete nekom gumicom - objašnjava iskusni poznavalac švercovanja sa društvenih mreža.

AJVAR TURIZAM Sezona švercovanja domaće zimnice iz Srbije u inostranstvo je otvorena

Foto: Alo.rs

 

Iskusni putnici u inostranstvo savetuju da se ne igra ovakvim pitanjima.

- Ne dolazi u obzir, a gospodin stranac ako je iz EU odlično zna, čak i ako prođe u Beogradu, onda će ga sačekati problem na ulazu u njegovu zemlju, tako da traženje izgovora da li je ajvar tečan ili čvrst nema nikakvog smisla.

Kako su za Alo! rekli sa Beogradskog aerodroma, moguće je preneti ajvar!

- Nije retkost da, tokom sezone, putnici iz Beograda sa sobom u ručnom prtljagu nose zimnicu. Prenos određenih stvari, poput ajvara, dozvoljen je u ručnom prtljagu, s obzirom da ne pripada kategoriji tečnosti, gelova ili aerosoli. Ipak, preporuka za putnike je da se takve, i slične supstance, prenose u predatom prtljagu, zbog komfora samih putnika, jer se može desiti da im bude zatraženo da izvade tegle zbog ponovnog pregleda – razrešili su oni ovu misteriju!

AJVAR TURIZAM Sezona švercovanja domaće zimnice iz Srbije u inostranstvo je otvorena

Foto: Alo.rs

 

Tako da će, izgleda, oni koji žele da jedu ajvar u inostranstvu, bar oni sa većim količinama, morati da putuju kolima, odnosno da biraju između brzog stizanja na destinaciju i uživanja u domaćoj hrani, jer ukoliko ipak „prevarite“ skener prtljaga, postoji opasnost da na destinaciji popijete kaznu koja može biti od nekoliko desetina do nekoliko hiljada evra.

Do Soluna 100 somuna i kesica

Pravila za unošenje hrane u avion su nametnuta prvenstveno od strane zemalja u koje putujete, a zatim i od avio-kompanija kako bi se u avionu sačuvao najveći stepen bezbednosti za sve putnike i posadu.

U okviru ručnog prtljaga možete uneti sve proizvode kupljene u fri-šopu, pod uslovom da su zapakovane u originalnoj kesi i da imaju deklaraciju i račun. Ovo uključuje hranu, ali i alkoholna i bezalkoholna pića iz fri-šopa. Kada je tečnost u pitanju - možete je uneti u pakovanjima od maksimalno 100 ml, tako da ukupna količina tečnosti ne prekorači 1 litar. Pravila se odnose i na način pakovanja tečnosti, pa ona mora biti zapakovana u providnim kesama sa zip zatvaračem dimenzija 20×20. Ono što nije limitirano je hrana za bebe, koja se svakako mora prijaviti prilikom sigurnosne kontrole.

Domaća radinost je zabranjena

Unošenje hrane u avion je zabranjeno kada je reč o domaćoj hrani i piću. To podrazumeva sarme, paprike, kajmak, slaninu, pršutu, kiseli kupus i sličnu hranu.

- Proizvodi domaće radinosti se tretiraju kao ne sasvim sigurni, zbog čega je njihov prevoz avionom potpuno zabranjen. Ono što smete preneti preko granice su artikli iz fri-šopa, i to samo ako su zapakovani u originalnoj kesi sa računom za kupljenu robu - objašnjavaju sa portala putujsigurno.rs.

Najčešće vraćamo noževe i kreme

Kako za Alo! kažu sa beogradskog aerodroma, postoje neki nedeozvoljeni predmeti koje oni pronalaze češće od ostalih.

- Prilikom pregleda ručnog prtljaga, najčešće se izdvajaju tečnosti, gelovi, kreme, kao i oštri predmeti čija oštrica prelazi 6 cm – objasnili su i upozorili da prilikom prenosa stvari u ručnom ili predatom prtljagu, putnici bi trebalo da se raspitaju i u vezi sa propisima države u koju putuju.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading