VELIKA PROMENA VREMENA U SRBIJI Prognoza za sledeću nedelju donosi nevreme, a onda - proleće u oktobru!
Alo! Ilustracija /J.V.

Meteorolog podseća da je danas počeo prvi jesenji mesec, ali da atmosferske prilike više liče na početak leta.

- Parametri nestabilnosti su i danas veoma, ponegde čak i ekstremno visoki i hladan front koji već zahvata zapadne i središnje predele će u toku posle podneva i večeri napredovati dalje na istok. Kako sve više bude dolazio u kontakt sa toplim i vlažnim vazduhom koji struji preko istočnog dela regiona kontrasti dve vazdušne mase će sve više dolaziti do izražaja te se očekuje naglo jačanje grmljavinskih pljuskova koji od istočne i severoistočne BiH, preko istočne Hrvatske i većeg dela Srbije bili veoma jaki i ponegde bi mogli prerasti u lokalne nepogode kada za vrlo kratko vreme na malom prostoru može pasti i preko 20mm taloga uz olujan, na udare i orkanski vetar, pojavu tuče/grada i snažno sevanje – kaže Čubrilo.

Objašnjava da zbog naglog razvoja ovakve situacije nema nema načina da se unapred predvidi gde će se oni tačno javiti i koliko će biti snažni, ali oblasti Slavonije i Baranje u Hrvatskoj, istok i posebno severoistok BiH, zapadna Srbija, najveći deo Vojvodine kao i Šumadija u ovom momentu važe za oblasti gde je rizik najveći.

Obilnih pljuskova bi moglo biti i na jugoistoku Srbije ali tamo bi pojava nepoga bila ređa.

U zoni hladnog fronta, posebno uz jače nevreme vetar jak, na udare i orkanski severozapadni i može dostizati i oko 25m/s.

Meteorolog očekuje da će u toku noći doći do smirivanje atmosfere tako da će u nedelju preovlađivati malo do umereno oblačno uz sunčane intervale, svežije, vetrovito i suvo.

 

 

- Krajem dana na severu regiona novo naoblačenje. Današnji maksimum na jugoistoku regiona ponegde i oko +27 stepeni Celzijusa, a u nedelju svežije, uglavnom od +16 do +22 stepena Celzijusa. U toku noći ka ponedeljku i u ponedeljak tokom dana preko nas će se premestiti još jedan hladan, front koji će ponegde doneti kišu, bez oluja, pojačan severozapadni vetar i dalje zahlađenje. Već u ponedeljak posle podne bi se nad najvećim delom regiona trebalo razvedriti. Dnevni maksimum od +15 do +20 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Prema procenama našeg meteorologa “od utorka i sve do oko 11. oktobra trebalo bi da preovlađuje suvo i stabilno vreme, noći će biti hladne, tipične jesenje i ponegde će biti prvih magli”.

- Minimumi će biti od +4 do +12 u nizijama, dok će preko 900 metara nadmorske visine uglavnom biti ispod +4 stepena Celzijusa i tamo će ponegde biti uslova za slab mraz. Dnevni maksimumi uglavnom do +14 do +18 stepeni Celzijusa. Za naredni vikend malo toplije, od +15 do +21 stepeni Celzijusa – prognozira Čubrilo.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading