VERONAUCI (NI)JE MESTO U ŠKOLAMA Građani i stručnjaci opet podeljeni oko predmeta u školama (VIDEO)
printscreen/Tanjug

Ustav definiše Srbiju kao sekularnu državu. U članu 11 Ustava stoji: „Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna. Ovo je prvi i najjači argument peticije koju je pokrenuo Helsinški odbor za ljudska prava sa ciljem da izbaci veronauku iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Kao kontraargument onih koji bi da se predmet zadrži navodi se to da je ovaj predmet izborni, čime se podvlači da niko nikoga ni na šta ne tera, već samo oni učenici koji žele mogu dodatno da se obrazuju o pravoslavnoj veri.

O čemu se zapravo radi? Rasprave o tome da li je uvođenje veronauke u škole legitiman potez traju već skoro 20 godina, a argumenti za i protiv su ostali isti, tako da se ni stanje ne menja.

Program "Moja prva plata" šansa za 15.000 mladih - Alo.rs

- SPC karakterišu brojni ispadi… dodeljuju odlikovanja sumnjivim ličnostima. Nedopustivo je da takva organizacija danas u Srbiji određuje sadržaje školskih programa i udžbenika. Time se negira nauka, šire se teorije zavere i mitomanija, a čitave generacije vaspitavaju se u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva, nesposobne da žive u modernom svetu - stoji u „Apelu za sekularnu državu“, peticiji koju su do juče potpisale 4.162 osobe.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora, rekla je da je cilj veronauke stvaranje pseudosekularne države i svesrpsko ujedinjenje, što se njoj nikako ne dopada.

- Najnoviji primer takvog delovanja je pritisak SPC da se otkaže mirna šetnja učesnika Evroprajda. Reč je o zajedničkom delovanju Crkve sa desničarskim snagama, uz opsesivnu fascinaciju Rusijom. Očito je bio cilj da se onemogući svaki korak koji bi Srbiju učinio državom ravnopravnih građanki i građana - rekla je Biserko.

Optužnica protiv profesora sa Arhitektonskog fakulteta - Alo.rs

Prema rečima sveštenika Marka Jeftića, ovi argumenti su neosnovani.

- Vidi se da potpisnici ne poznaju plan i program verske nastave ni sve ono što je ovaj predmet doneo kada je uveden pre više od 20 godina. Na osnovu njihovih argumenata možemo zaključiti da imaju mnogo predrasuda i malo znanja. Ovakve akcije su apsolutno besmislene i ne odražavaju volju većine - kaže sveštenik za Alo!

VERONAUCI (NI)JE MESTO U ŠKOLAMA Građani i stručnjaci opet podeljeni oko predmeta u školama (VIDEO)

Kako dodaje, ne smemo zaboraviti da živimo u demokratskom društvu.

- Mnogi među potpisnicima su obožavaoci nekadašnjeg totalitarnog režima, kada je verska nastava dekretom izbacivana iz škola. Zato ne razumeju zašto verska nastava ima uspeha među našim učenicima. Peticija služi jedino da takve organizacije dođu u javnost izazivanjem besmislenih skandala. Što se potpisnika tiče, ne brinemo za budućnost verske nastave kad vidimo ko su nam protivnici – zaključio je sveštenik.

Naučnici, profesori, umetnici

Potpis ispod peticije stavili su naučni radnici, novinari, aktivisti nevladinih organizacija, umetnici i pripadnici drugih profesija. Podršku su pružili, između ostalih, književnik Filip David, Svetislav Basara, Žarko Korać sociolog, Dubravka Stojanović, istoričarka, Nikola Samardžić, profesor Univerziteta, novinari Laslo Varga, Boško Jakšić i Tomislav Marković, Aida Ćorović, istoričarka umetnosti i aktivistkinja za ljudska prava, političar Balša Božović i drugi.

Pratite nas i na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Ja

21.09.2022 07:23

Verovatno misle da je "zadruga" kao predmet potreban u skolama

Neupuceni

21.09.2022 07:42

Samo udaraju po porodici i pravoslavlju gde god i kad god mogu. To nas vodi u moderan svet neobrazovanih i nepismenih. Razlika u opstem znanju recimo iz vremena SFRJ i sada je drasticna u korist obrazovanja SFRJ. Prst na celo!

Мilan

21.09.2022 08:02

Па неће нам Соња Бисерко, уређивати живот. Могу да пишу петиције колико хоће, од тога нема ништа .

Bane

21.09.2022 12:11

Šta mislite, koliko bi ljudi potpisalo peticiju da se ovi izdajnici i srbomrzitelji proteraju iz Srbije? Da li to treba organizovati i zahtevati da država prizna i ispoštuje rezultat?