"MOJA PRVA PLATA", ŠANSA ZA 15.000 MLADIH Poslodavci pokazali veliko interesovanje (FOTO)
Alo

Treći ciklus programa „Moja prva plata“ daje šansu za više od 15.000 radnih mesta za mlade i očekujemo da će biti najuspešniji do sada, izjavila je Darija Кisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je sa predstavnicima Privredne komore Srbije (PКS) i Nacionalne službe za zapošljavnje (NSZ) posetila kompaniju Nektar u Bačkoj Palanci, koja učestvuje u ovom programu podrške od početka, a u trećem ciklusu je oglasila više od 20 radnih pozicija na kojima planira da angažuje mlade kandidate, polaznike programa.

Кisić je pozvala mlade da u što većem broju konkurišu za „Moju prvu platu“, iskoriste prednosti programa i u prestižnim kompanijama steknu prvo radno iskustvo.

"Selekcija budućih kadrova i uvođenje novozaposlenih u posao predstavljaju izazov, jer su to troškovno i vremenski zahtevne aktivnosti i upravo program „Moja prva plata“ pruža veliku podršku poslodavcima jer im omogućava da uz posebno razvijenu aplikaciju budu povezani sa onim kandidatima koji svojom biografijom odgovaraju opisu poslova koje su naveli u otvorenim radnim pozicijama. Takođe, finansijska podrška države tokom devetomesečnog uvođenja mladih kandidata u posao, od značaja je za privrednike", istakla je Mirjana Кovačević, direktorka Poslovne akademije PКS.

Do danas je skoro 6.000 poslodavaca oglasilo 9.798 radnih pozicija za koje traže 14.645 kandidata. Prijavljivanje poslodavaca za učešće u programu traje do 22. septembra, a nezaposleni mladi kandidati, starosti do 30 godina, sa završenom srednjom školom ili visokim obrazovanjem, mogu da konkurišu za pozicije od 3. do 31. oktobra, podseća Кovačević.
Najviše se traže buduće knjigovođe i računovođe, administrativni radnici i magacioneri, ali i prodavci u maloprodaji, programeri, sistem administratori, inženjeri različitih specijalnosti.

“Ponosni smo na to što su četiri praktikantkinje, koje su u prethodne dve godine celokupni program provele na praksi kod nas, ostale da rade u našoj kompaniji. Кoleginica Teodora radi od septembra 2021, a Nikolina, Ivona i Sandra će od danas biti zaposlene u Nektaru”, izjavio je Vukašin Petković, direktor pravnih i korporativnih poslova Nektar Grupe.

„Nastavljamo da podržavamo profesionalni razvoj naših praktikantkinja i zadovoljstvo nam je da svoj kadar obogatimo mladim, vrednim i ambicioznim ljudima. Ponovo ćemo biti prva adresa, kako za praksu, tako i za posao, za one koji to svojim zalaganjem budu zaslužili”, poručuje Petković.
Nektar Grupu čini oko 1.300 zaposlenih u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, preko 30 brendova u 10 različitih kategorija proizvoda, a lider je u segmentu sokova pod brendovima Nectar i Fructal. Proizvodi ove kompanije dostupni su potrošačima na više od 60 tržišta regiona, EU, SAD i šire.

Tri polaznice programa ne skrivaju zadovoljstvo zbog toga što su dobile posao u ovoj porodičnoj kompaniji. Praksa je bila realizovana u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Beogradu, Vladičinom Hanu,  u različitim sektorima, od marketinga, istraživanja i razvoja, ljuskih resursa, do finanasija i logistike.

“Zahvaljujući dinamičnom okruženju mnogo sam naučila i imala veliku podršku koja je veoma važna za svakog početnika. Jako me raduje što sam dobila priliku da radim u kompaniji u kojoj i dalje mogu da nastavim da učim i napredujem i što imam radno okruženje koje čine sjajni ljudi”, istakla je Ivona Avramović, polaznica programa.

Zoran Martinović, direktor NSZ istakao je da je u prvom ciklusu više od 40 odsto polaznika programa dobilo stalni posao, kao i da se očekuje veliki uspeh drugog ciklusa koji je u završnici, kao i trećeg koji je u toku.
Tokom trajanja programa, NSZ će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.
Program „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading