NAGLO ZAHLAĐENJE OPASNO PO ZDRAVLJE Doktorka upozorava, obratite pažnju na ovo!
Foto: Alo!

- Imamo promenu atmosferskog pritiska, padavine... To su sve faktori koji nepovoljno utiču na hronične bolesnike, koji su posebno osetljivi na klimatske faktore. Pre svih vaskularni bolesnici, svi s povišenim krvnim pritiskom. I nisu u pitanju samo starije osobe, već i mladi i deca - kaže na ovu temu doktorka Biserka Obradović.

Ona je potom objasnila i šta se dešava u organizmu hroničnih bolesnika i meteoropata prilikom nagle promene vremena.

Pao prvi sneg - Alo.rs

- Meteoropate su preosteljive na klimatske faktore jer se u njima smanjeno luči endorfin, hormon koji smanjuje prag bola i hormon ACTH koji luči hipofiza. Ono što nam je poznato je promena atmosferskog pritiska i prelazak iz toplog u hladnije vreme. Naše telo je sastavljeno najvećim delom iz vode i tečnost teži da pređe iz višeg u niži pritisak. Ono vrši pritisak na zglobove i što je pritisak veći, više će boleti. Takođe dolazi i do pojačanih sinusnih bolova - pojasnila je doktorka.

Konačno, posavetovala je sve kako bi trebalo da se ponašaju u ovakvim situacijama.

Vreme u Srbiji danas - Alo.rs

- Savet je da se često proverava krvni pritisak i da razgovaraju sa svojim lekarom u vezi s terapijom koju primaju. Pre svega treba vratiti unos diuretika jer naš organizam ne izbacije više toksine putem znojenja i nema širenja krvnih sudova, pa je diuretik neophodan.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading