NAJLEPŠI UKUSI BALKANA NA JEDNOM MESTU Alo! na Festivalu srpske trpeze u Rakovici (VIDEO)
Foto: Alo/Alo/ Dejan Briza

Manifestacija je otvorena juče, a ako ste propustili prvi dan, imate šanse da još danas uživate u mirisima i ukusima Srbije u tržnom centru Big Rakovica u Beogradu.

Festival je počeo intoniranjem srpske himne, nakon čega je glumac Mića Živojinović izveo monodramu „Raport sa Cera“ Stepe Stepanovića. 

Uroš Kandić, sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, festival je proglasio otvorenim.

- Srpski turizam se oporavlja. To pokazuju brojke svetskih i evropskih agencija, kao i sve veća posećenost naših destinacija. Imali smo suficit u proizvedenoj hrani, zbog čega smo ponosni i što je naš veliki potencijal. Ovakve manifestacije su idealna prilika da taj potencijal promovišemo i pokažemo šta sve imamo - rekao je Uroš Kandić.

NAJLEPŠI UKUSI BALKANA NA JEDNOM MESTU Alo! na Festivalu srpske trpeze u Rakovici (VIDEO)

Alo/ Dejan Briza

 

Prisutnima se obratio i domaćin manifestacije Marko Kovačević iz Udruženja „Čuvari ognjišta“ koji je svima poželeo lepo raspoloženje i dobar apetit.

- Ovo je Srbija, ovo je naša tradicija, ovo je lepota koju treba da promovišemo i kojom treba da se ponosimo - poručio je Kovačević.

NAJLEPŠI UKUSI BALKANA NA JEDNOM MESTU Alo! na Festivalu srpske trpeze u Rakovici (VIDEO)

Alo/ Dejan Briza

 

Bogat kulturno-umetnički program nastavio je Milan Gajić izvođenjem autorske pesme „Ovo je Srbija“, a onda je nastupio somborski duo, sestra i brat Bojana i Nebojša Brdarić.

Uz zvuke narodne muzike i posetiocima je bilo lepše da šetaju među štandovima i probaju domaće delicije.

Milica Komnenović, nastavnica geografije, rekla je da je ovo odlična prilika da se proveri i poboljša znanje iz njenog predmeta.

NAJLEPŠI UKUSI BALKANA NA JEDNOM MESTU Alo! na Festivalu srpske trpeze u Rakovici (VIDEO)

Alo/ Dejan Briza

 

 

- Oduševili su me ukusi Makedonije, Bosne, Srbije, a ne samo da su vredni, već i dobri domaćini, ne zna se ko me je lepše ugostio.

Jednako su oduševljeni i ostali posetioci, a nastavljen je i program.

Guslar Vuk Ivanović iz Raške na pravi način je podsetio posetioce kako su narodni umetnici beležili srpsku tradiciju i velike ratne i pobede.

Ukusniji sigurno niste probali: Napravite domaći ajvar (RECEPT) - Alo.rs

Nastupe su imali i jedina gajdašica u Srbiji Stanislava Đorđević i harmonikaš Boris Milić, kao i nekoliko folklornih ansambala.

U istom ritmu Festival se nastavlja i danas, a organizatori poručuju svim Beograđanima i njihovim gostima da dođu u Rakovicu i lepo se provedu.

Takmičenje mladih kulinara

Mladi su najveće bogatstvo svake zemlje, a učenici ugostiteljskih škola iz Srbije, Makedonije i BiH potrudili su se da na kreativan način pokažu i koliko su vredni.

U takmičenju kulinara prvo mesto dele učenici iz Kruševca, Leskovca i Vrnjačke Banje, drugo mesto Novosađani, đaci iz Kruševca i Doboja.

- Odlučili smo da učesnici dele prva dva mesta, iako su sve ovo zlatna deca i svi su zaslužili da budu pobednici - rekao je prilikom dodela nagrada jedan od organizatora Nikola Džamić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading